V Paříži soudí organizátory cest džihádistů do Sýrie

Události: Paříž začala soudit sedm islamistů (zdroj: ČT24)

V Paříži začal proces se členy sítě, která organizovala cesty francouzských džihádistů do Sýrie. Obžalovaných je sedm lidí, z nichž většina nějakou dobu pobývala v Sýrii a pak se vrátila do Francie. Hlavní obžalovaný Francouz Salim Benghalem zřejmě v Sýrii zůstal a bude souzen v nepřítomnosti. Proces má trvat do 7. prosince.

Pětatřicetiletý Benghalem, na něhož byl vydán mezinárodní zatykač, je nejspíš stále v Sýrii, kam odešel na jaře 2013. Je považován za zvlášť nebezpečného a jednoho z „katů“ působících v organizaci Islámský stát. Spojené státy ho vedou na seznamu nejhledanějších džihádistů a není vyloučeno, že se podílel i na nedávných atentátech v Paříži.

Podle nejnovějších oficiálních odhadů odjelo v posledních letech za islamisty do Sýrie a Iráku 571 Francouzů, z nichž 141 tam zahynulo a 245 se jich vrátilo zpět.

Většina z ostatních šesti souzených také pobývala různě dlouhou dobu v Sýrii, ale do Francie se vrátila. Obvinění odmítají tvrzení obžaloby, že představují pro Francii nebezpečí. Jeden z jejich obhájců se obává, že v kontextu nedávných útoků islamistů v Paříži hrozí obviněným „exemplární tresty k uklidnění veřejnosti“.

V Paříži začal proces s organizátory cest džihádistů do Sýrie (zdroj: ČT24)

Lidmi otřásly útoky džihádistů 13. prosince v Paříži, které si vyžádaly 130 mrtvých a na 350 zraněných. Benghalem je na seznamu osob, které tyto atentáty možná objednaly. V rámci vyšetřování atentátů francouzská justice uvalila vazbu na muže podezřelého z napomáhání útočníkům. Jedná se o první uvalení vazby ve Francii ve spojitosti s 13. listopadem. V Belgii, kde někteří z atentátníků pobývali, skončilo zatím ve vyšetřovací vazbě šest lidí.