Bombový poplach na letišti v Sofii byl falešný

Bulharská policie uzavřela po poledni kvůli bombovému poplachu první terminál letiště v Sofii. Šlo však o falešný poplach, který byl vyhlášen kvůli podezřelým zavazadlům v dodávce stojící na parkovišti před terminálem. Protiteroristická jednotka vozidlo i bagáž prověřila, aležádnou výbušninu nenašla.

Specialisté část cestovních zavazadel odpálili kontrolovanou explozí, která potvrdila, že v nich žádná nálož nebyla. Poté jednotka zkontrolovala celou dodávku i se zbylými zavazadly a ani tam nic nebezpečného neobjevila, čímž akce po několika hodinách skončila.

Mluvčí letiště předtím oznámila, že policie nalezla výbušninu, kterou se snaží zneškodnit. Tato informace se ale později ukázala jako mylná.

Na podezřelé vozidlo upozornil policejní pes, který zachytil pachovou stopu výbušniny. V médiích se objevily spekulace, že dodávka je opatřena belgickými registračními značkami. Ze zveřejněných snímků, jejichž kvalita není vysoká, to ale není jasně patrné.

Oficiálně je známo to, že vůz byl na letišti odstaven krátce po půlnoci. Majitel, který s ním přijel a který nebyl bulharským občanem, odletěl brzkým ranním spojem. „Víme, na koho je dodávka registrována, kdo ti lidé jsou a jaké národnosti. Prozatím ale nebudeme zveřejňovat žádné podrobnosti,“ uvedla policie. Ta do akce nasadila robotické vozítko pro manipulaci s nebezpečnými předměty.

Spojení s Prahou nebylo dotčeno

Kvůli zásahu policie a evakuaci nabíraly lety ze Sofie zpoždění. Cestujících mezi bulharskou metropolí a Prahou se to netýká, neboť dnešní spoje do Prahy a zpět do Sofie již let absolvovaly.

Bulharsko má v paměti teroristický útok na letišti v Burgasu z roku 2012, kdy při výbuchu bomby v autobuse zahynulo pět Izraelců, jejich bulharský řidič a také sebevražedný atentátník. Podle Bulharů za útokem tehdy stálo libanonské radikální hnutí Hizballáh.