USA kromě moderních zbraní posílají na Ukrajinu i harampádí

Spojené státy od propuknutí konfliktu na východě Ukrajiny poslaly Kyjevu nesmrtící zbraně a vybavení za 260 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy Kč), část této pomoci ale je spíše jen harampádí, zjistil na frontě reportér amerického listu The Washington Post. Není ještě zřejmé, jak velkou část pomoci představovala zastaralá výstroj, oslabuje však morálku jednotek, které čelí dobře vybaveným separatistům, podporovaných Ruskem.

Jedna z jednotek ukrajinských zvláštních sil na předměstí hlavní povstalecké bašty Doněcka podle reportéra deníku dostala například americké terénní vozy Humvee z přelomu 80. a 90. let. Tři vozy mají okna a dveře z plastu, což neskýtá v boji žádnou ochranu. Pneumatiky na jednom z aut praskly po pár stovkách kilometrů, protože auto podle mechanika příliš dlouho stálo ve skladu.

Jiná ukrajinská rota zase dostala jedinou neprůstřelnou vestu a ještě typu, který americká armáda stáhla od bojových jednotek před deseti lety. „Jestli nám Američané chtějí posílat výstroj, neměla by to být druhořadá veteš,“ prohlásil jeden z velitelů speciálních sil.

Američtí představitelé obhajují předání techniky ve špatném stavu tím, že Spojené státy zpočátku nepočítaly s tímto konfliktem a neměly připravené peníze na plnohodnotnou pomoc, hlavně však Ukrajina potřebovala pomoci okamžitě hned po propuknutí konfliktu, a proto není vše dokonalé.

Washington Post nicméně připustil, že Ukrajinci dostali například i nové přístroje pro noční vidění, zdravotnické balíčky, moderní spojovací prostředky či dělostřelecké radary. Američané také pomáhají s výcvikem ukrajinských sil a zastaralá terénní auta mohou posloužit alespoň jako zdroj náhradních dílů pro druhé vozy.

Konflikt v Donbasu si od loňského dubna vyžádal přes osm tisíc mrtvých.