Příslib stability? Nového prezidenta Burkina Fasa vynesly k moci volby, nikoliv násilí

Za posledních 50 let výjimečný případ, kdy v zemi nový prezident vzešel ze svobodných voleb, nikoliv pomocí puče - tak se mluví o nástupu Rocha Marca Kaborého do čela západoafrického Burkina Fasa. Bývalý premiér po nedělních volbách nahradí na postu prezidenta Blaise Compaorého. Kaboré získal 53,5 procenta hlasů a díky nadpoloviční většině zvítězil již v prvním kole voleb.

Kaboré získal celkem 53,5 procenta hlasů. Jeho nejsilnější konkurent Zephirin Diabré už před oficiálním zveřejněním výsledků uznal svou porážku, kdy obdržel pouze 29,7 procenta.

Stovky Kaborého příznivců se v pondělí večer shromáždily před sídlem jeho volebního štábu a oslavovaly vítězství již ve chvíli, kdy byly známy teprve dílčí výsledky. Později se k nim připojil i poražený sok Diabré.

Roch Marc Kaboré
Zdroj: Reuters

Kaboré byl klíčovou postavou ve vládě prezidenta Blaise Compaorého, který byl loni svržen a nahrazen momentálně dosluhujícím dočasným prezidentem Michelem Kafandoem. Toho v září zbavili moci pučisti podporující návrat Compaorého k moci, po několika dnech však převrat skončil. Dočasná vláda poté zemi dokázala připravit na volby, z nichž zákonem vyloučila Compaorého, který se moci chopil rovněž pučem před 27 lety a od té doby vyhrál několikery podle všeho zmanipulované volby.

Kaboré se s Compaorém rozešel v lednu loňského roku, kdy usiloval o změnu ústavy umožňující mu rozšíření moci. „Tyto volby proběhly poklidně a čistě, což ukazuje na vyspělost obyvatel Burkiny Fasa,“ prohlásil podle Reuters šéf volební komise Barthelemy Kere.

Voleb se podle něho zúčastnilo 60 procent z 5,5 milionu oprávněných voličů, o jejichž hlasy se ucházelo celkem 14 kandidátů. Hlasování původně plánované na polovinu října bylo kvůli zmíněnému převratu odloženo o půldruhého měsíce.

  • Elitní prezidentská garda 16. září uvěznila prezidenta Michela Kafandu, premiéra Isaaca Zidu a několik členů vlády. Moci se chopil vůdce gardy Gilbert Diendéré.
  • Generál však brzy odstoupil po tlaku, který na něj vyvinuli západoafrický regionální blok, armáda a demonstrující občané. Přechodná vláda se pak vrátila k moci 23. září.
  • Pučistická garda se měla na základě mírové dohody dobrovolně odzbrojit, což však neudělala. Vojáci obsadili všechna místa, která gardisté drželi.
  • Diendére má být postaven před vojenský soud a čelí obvinění v 11 bodech. Kromě ohrožování bezpečnosti a vraždy k nim patří také tajná dohoda se zahraniční armádou, napadení a záměrné ničení majetku.
  • Od pokusu o převrat zahynulo při protestech na ulicích nejméně 11 lidí a další desítky osob utrpěly zranění. Převrat zastavil přípravu všeobecných voleb, které byly plánovány na říjen a musely být odloženy na konec listopadu.
Vydáno pod