Už žádný lehký cíl. Ruské bombardéry v Sýrii mají nově rakety pro vzdušný boj

Ruské stíhací bombardéry Su-34 odstartovaly k náletům v Sýrii poprvé nejen s bombami, ale i raketami vzduch-vzduch. Důvodem je snaha zajistit útočícím ruským letadlům zvýšenou bezpečnost. Novou výzbroj dostaly ruské stroje týden po sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou.

Podle mluvčího ruských vzdušných sil Igora Klimova jsou bombardéry nově vyzbrojeny raketami vzduch-vzduch krátkého a středního doletu. „Rakety jsou opatřeny hlavicemi samostatně naváděnými na cíl a mohou zasahovat vzdušné cíle do vzdálenosti 60 kilometrů,“ řekl Klimov.

Ruský bombardér Su-24 se počátkem minulého týdne zřítil poblíž syrsko-turecké hranice, když byl zasažen tureckým vojenským letounem F-16. Oba členové posádky se katapultovali, pilot byl zabit palbou ze země při seskoku padákem a navigátor se zachránil. Turecko tvrdí, že ruský stroj porušil jeho vzdušný prostor, Moskva to popírá.

Barack Obama a Vladimir Putin na konferenci v Paříži
Zdroj: ČTK/AP

Asad by měl skončit, řekl Obama Putinovi

Americký prezident Barack Obama na pondělní schůzce se šéfem Kremlu zopakoval, že součástí politické krize v Sýrii má podle něj být odchod prezidenta Bašára Assada. Právě Putin je ale Assadovým nejbližším spojencem. Obě strany se podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova vyslovily pro politické řešení syrské krize.

Podle Kremlu oba státníci jednali víc než půl hodiny na okraj klimatické konference OSN. Putin a Obama se naposledy neformálně sešli před dvěma týdny v Turecku na summitu skupiny velkých ekonomik G20, a to hned dvakrát. Oficiální jednání obou prezidentů se konalo také v září v New Yorku při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN.

Vydáno pod