Na Skandinávii udeřila bouře Gorm – desetitisíce domů bez proudu

Desítky tisíc domácností ve Švédsku a Dánsku zůstaly po nočním řádění bouře Gorm bez elektrického proudu. Na severu dánského Jutského poloostrova a na jihu Švédska vichr podle meteorologů dosáhl síly orkánu – tedy větru o rychlosti více než 118 kilometrů v hodině. Řádění počasí si ale podle všeho nevyžádala žádná vážná zranění.

Öresundský most mezi Kodaní a Malmö byl kvůli nepříznivému počasí dočasně uzavřen, což výrazně narušilo hromadnou dopravu, neboť mezi oběma metropolemi jezdí řada železničních spojů. Nyní je most opět otevřen.

Odřeknuto bylo i trajektové spojení mezi severoněmeckým Rostockem a dánským městem Gedser. Bouře ovlivnila i leteckou dopravu, zpět do Stockholmu se muselo krátce po startu vrátit jedno z letadel.

Rozbouřené pobřeží severního Dánska
Zdroj: Reuters

Úřady v Dánsku z bezpečnostních důvodů uzavřely vícero mostů. Policie varovala řidiče, aby si dnes dávali pozor na popadané stromy, které stále některé silnice blokují. Ve Švédsku bylo dnes ráno bez proudu 55 tisíc domácností. Oprava poničeného vedení potrvá podle energetiků několik dní. Na mnohých místech bouře vážně poničila střechy a zaparkovaná auta.