Turecký premiér: Dokud budou v Sýrii útočit dvě koalice, hrozí další sestřely letadel

Turecko hledá podporu u NATO kvůli sporům s Ruskem (zdroj: ČT24)

Sestřelení ruské stíhačky byl akt sebeobrany, Ankara ale nemá v úmyslu dál eskalovat napětí, prohlásil turecký premiér Ahmet Davotoglu po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltebergem. Dokud budou v Sýrii útočit dvě koalice, hrozí další incidenty, varoval Davotoglu. Stoltenberg ho ujistil, že spojenci plně podporují právo Turecka bránit svůj vzdušný prostor. NATO je prý znepokojeno zvýšenou ruskou přítomností v regionu.

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 minulé úterý na hranici se Sýrií. Podle Ankary byl opakovaně varován a narušil turecký vzdušný prostor. Velvyslanec USA u NATO Douglas Lute uvedl, že americká data potvrzují tureckou verzi události. Stroj byl podle něj ve chvíli útoku v tureckém vzdušném prostoru. „Byl opakovaně varován a není to poprvé, co se ruské letadlo v tureckém vzdušném prostoru pohybovalo,“ prohlásil americký diplomat. Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím.

Davotoglu: Nikdo nás nemůže žádat, abychom se omluvili

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že incidentu lituje, požadované omluvy se ale Moskva nedočkala. „Žádná země nás nemůže žádat, abychom se omluvili. Ochrana našeho vzdušného prostoru je naše právo, naše povinnost,“ zdůraznil Davotoglu po jednání se šéfem NATO.

Ankara ale nestojí o eskalaci a je otevřena rozhovorům s „ruskými přáteli“ na všech úrovních, aby se podobná situace už neopakovala, podotkl Davotoglu. „Přáli bychom si, aby se to nestalo,“ turecký premiér. Při nekoordinovaném postupu dvou různých koalic bojujících proti Islámskému státu v Sýrii ale bude složité vyhnout se podobným neštěstím, míní Davutoglu.

Ochrana našeho vzdušného prostoru, naší hranice není jen právo: je to pro mou vládu povinnost. Žádný turecký premiér, prezident či jiný představitel se nebude omlouvat za splnění povinnosti.
Ahmet Davotoglu
turecký premiér

Moskva varuje: Sankce v případě potřeby rozšíříme

Turecký premiér doufá, že Moskva protiturecké sankce ještě přehodnotí. Ruský vicepremiér mezitím oznámil, že omezení vztahující se na dovoz tureckých potravin, zejména ovoce a zeleniny, se na několik týdnů odkládá kvůli zmírnění inflačních tlaků.

Šéf ruské vlády Dmitrij Medvěděv přitom varoval, že pokud to bude nutné, Rusko restrikce ještě rozšíří.

Ahmet Davutoglu
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Stoltenberg po setkání s tureckým premiérem uvedl, že Aliance je znepokojená zvýšenou přítomností Rusů v oblasti, důraz ale klade na zmírnění napětí.

Šedivý: Situace eskaluje v rétorice (zdroj: ČT24)

Rusko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu

Ruský prezident Vladimir Putin označil sestřelení bombardéru za „úder do zad“. Moskva pak uvalila na Turecko sankce, zahrnující mimo jiné omezení dovozu tureckého zboží či dopravního spojení mezi oběma zeměmi. Ankara zároveň doporučila Turkům necestovat do Ruska.

Moskva navíc oznámila, že nepočítá se schůzkou Putina a Erdogana na okraj klimatického summitu, který začal v pondělí v Paříži.

Davutoglu ruskou reakci kritizoval a připomněl, že Rusko nyní vůči Turecku používá stejný postup, který odmítalo v případě evropských protiruských sankcí v ukrajinské krizi. „Napětí nebudeme stupňovat. Nebudeme dělat něco, co by ruští občané mohli vnímat negativně,“ podotkl turecký premiér. Ruské turisty podle něj Turecko vítá.

Do svého tureckého protějšku se na Twitteru pustil řecký premiér Alexis Tsipras, který si postěžoval, že Turci narušují řecký vzdušný prostor – Řekové ale naštěstí neřeší situaci tak drasticky.  Tsipras ale později tweety smazal.

Přiznejte chyby a obnovte vztahy, vyzval Moskvu s Ankarou Nazarbajev

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, který je jeden z nejbližších spojenců Moskvy, v pondělí vyzval obě rozkmotřené země, aby incident společně vyšetřily a urovnaly své vztahy.

„Ať je to jakkoli obtížné, myslím si, že je nutné společně vytvořit (vyšetřovací) komisi, rychle její práci dokončit, stanovit viníky, nazvat a přiznat chyby a obnovit vztahy. K tomu vyzývám naše přátele v Rusku a v Turecku,“ prohlásil Nazarbajev.

Podle agentury TASS prezident poznamenal, že všechny podrobnosti incidentu nejsou známy, ale je jasné, že ruský bombardér neletěl bombardovat Turecko. Obě znesvářené země by se proto měly domluvit a nekazit si vztahy, které zlepšovaly po mnoho let.

Rakev s mrtvým ruským pilotem
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Tělo zabitého ruského pilota je zpět v Rusku

Na vojenské letiště u Moskvy bylo dopraveno tělo podplukovníka Olega Peškova, pilota bombardéru Su-24 sestřeleného minulý týden na syrsko-tureckých hranicích. Peškov se spolu s navigátorem Konstantinem Murachtinem po zásahu letadla tureckou raketou katapultoval, ale byl zabit při seskoku padákem palbou ze země. Murachtinovi se podařilo vyváznout bez větších zranění.

Peškovovo tělo předala o víkendu v Ankaře ruské straně turecká armáda. O záchranu obou členů posádky se po sestřelení letadla pokusily ruské vrtulníky, ale jeden stroj zničili syrští povstalci, kteří poblíž tureckých hranic bojují proti silám prezidenta Bašára Asada. Při incidentu byl jeden ruský voják zabit.