Soud uznal dva Izraelce vinnými z vraždy palestinského chlapce abú Chudajra

Izraelský soud shledal vinnými dva Izraelce, kteří loni v červenci v Jeruzalémě unesli, zbili a následně upálili Palestince Muhammada abú Chudajra. Údajně šlo o pomstu za předchozí násilnou smrt tří izraelských studentů.

V souvislosti s vraždou mladého Palestince byli obžalováni tři Izraelci. Vina za vraždu byla nakonec uznána zatím jen u dvou; u třetího, jednatřicetiletého Josefa Chaima Ben-Davida, byl verdikt odložen s tím, že se čeká na psychologický posudek. Oznámení výše trestu se očekává v příštích týdnech.

Právě hlavní z útočníků Ben-David již dříve u výslechu uvedl, že prý nebylo v plánu šestnáctiletého Muhammada abú Chudajra zabít, ale jen vypálit nějaký arabský obchod v Jeruzalémě.

Trojice si připravila kanystry s benzinem, protože „jsme byli naštvaní a rozhodli jsme se spálit něco arabského,“ popsal Ben-David. Nějakou dobu prý hledali obchod, který by mohli zapálit, pak se ale rozhodli pro změnu plánu. „Oni unesli tři naše lidi, tak uneseme jednoho jejich,“ řekli si prý. Uneseného ale údajně chtěli jen zbít.

Tehdy narazili v arabské čtvrti Jeruzaléma na abú Chudajra a Ben-David rozhodl, že právě on bude tím uneseným. „Řekl jsem jim (svým dvěma tehdy nezletilým komplicům), že by ho měli přepadnout a pak se musíme z místa rychle dostat. Slyšel jsem, jak se ho ptají: Jak se dostaneme do Tel Avivu? Neodpovídal, nemluvil hebrejsky. V tu chvíli ho N. uhodil a M. mu zacpal ústa, aby nemohl křičet. Dotlačili ho do auta, snažil se bránit,“ popsal Ben-David průběh únosu s tím, že jej pak začali škrtit, dokud se nepřestal bránit.

Pitva prokázala, že Palestinec byl ještě naživu, když s ním únosci dorazili do lesa na okraji Jeruzaléma. Chlapce, který byl v bezvědomí, brutálně zmlátili, polili benzinem a Ben-David tělo zapálil. Svého činu všichni následně litovali, tvrdil Ben-David.

Muhammad abú Chudajr
Zdroj: ČT24