V den startu klimatické konference hlásí Čína rekordní smog

Lidé z velkých měst na severu Číny by neměli vycházet z domovů. Úřady je k tomu vyzvaly poté, co ulice zahalil rekordně hustý smog. V pondělí začíná v Paříži klíčová klimatická konference, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. Čína tvrdí, že na rozdíl od minulých let nechce dělat obstrukce.

Čínská metropole je zahalená neproniknutelnou smogovou pokrývkou, která silně páchne po uhlí. Hustota znečišťujících částic dosahuje více než dvacetinásobku toho, co jako bezpečné stanovuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Podle WHO by jejich hustota neměla přesahovat 25 mikrogramů na metr krychlový, ale americké velvyslanectví v Pekingu zaznamenalo koncentraci 570 mikrogramů na metr krychlový. Prachové částice dokážou proniknout velmi hluboko do plic. 

Čína se snaží změnit, zatím to ale není dost

Čína je vůbec největším znečišťovatelem na světě - do ovzduší ročně vypustí kolem osmi miliard tun CO2. Čínské emise dosud stále rostly, zlomem by se měl stát až rok 2030. Některé změny už jsou patrné nyní – kupříkladu se prodává víc elektromobilů.

„Mluví se také o vysokých pokutách pro velké znečišťovatele nebo o snižování spotřeby uhlí, na němž je závislý celý čínský průmysl. Ta spotřeba klesla o necelá tři procenta, ale i to už začínají pociťovat soukromé společnosti. Klesá cena uhlí a mnoho dolů muselo zavřít. Nicméně na kvalitě to vidět není,“ podotkla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Peking při poslední klimatické konferenci dělal spolu s dalšími rozvojovými státy obstrukce, teď je ale prý připraven jednat. „Hospodářský růst je v Číně pořád prioritou, ale čím dál víc lidí – zejména těch vzdělanějších – si uvědomuje tragický stav životního prostředí a dožaduje se změny,“ konstatovala Šámalová.

Zpravodajka ČT: Peking slibuje konstruktivní přístup (zdroj: ČT24)

Peking se zavázal zlepšit stav ovzduší do olympiády v roce 2022

Se znečištěným ovzduším se snaží bojovat i vláda. „Prezident se při jednání s Barackem Obamou zavázal k ambiciózním cílům. Peking má navíc nový hnací motor, kterým jsou olympijské hry v roce 2022, u nichž slibuje, že se budou konat v čistém ovzduší,“ podotkla Šámalová.

Summit končí 11. prosince. Výsledkem by měla být dohoda o omezení skleníkových plynů na příští desítky lety. Čína chce podle Šámalové vyváženou, spravedlivou dohodu, která bude hájit zájmy rozvojových zemí. Nové ujednání má od roku 2020 nahradit Kjótský protokol.