Kurdové chtějí jednat s Tureckem o míru, obrátili se na EU a USA

Úřadující šéf zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) se obrátil na Evropskou unii a Spojené státy se žádostí o zprostředkování mírové dohody s tureckou vládou. Jeden ze zakladatelů strany označované Ankarou i Západem za teroristickou organizaci Cemil Bayik to řekl v rozhovoru otištěném v německém bulvárním deníku Bild.

Kurdskou menšinu rozlítilo sobotní zastřelení prominentního prokurdského právníka, na jehož pohřeb v neděli přišlo podle agentury AFP na 50 tisíc lidí. „Už nechceme bojovat. Chceme politické řešení a k němu potřebujeme prostředníka, třetí stranu,“ prohlásil Bayik, který nedávno obvinil Ankaru z podpory radikálů z Islámského státu.

Turecká armáda podniká od léta v rámci „protiteroristického boje“ akce proti Kurdům, jejichž ozbrojenci zase útočí na bezpečnostní složky. Dřívější snaha o mírovou dohodu mezi oběma stranami, která měla podporu vedení PKK, zkrachovala v červenci. Nové násilnosti přinesly stovky mrtvých.

Elçi o PKK dříve prohlásil, že není teroristickou organizací

Nedělní pohřeb právníka Tahira Elçiho se podle AFP stal demonstrací za práva kurdské menšiny v Turecku. Předsedu sdružení advokátů v převážně kurdském městě Diyarbakir zastřelili neznámí útočníci během jejich přestřelky s policií, při níž zemřeli i dva policisté.

Podle úřadů není jasné, zda byla kulka určena Elçimu, nebo se stal náhodnou obětí. Význam případu dokládá i fakt, že potrestání pachatelů přislíbil premiér Ahmet Davutoglu.

„Mučedníci neumírají, Tahir Elçi je nesmrtelný,“ skandovali podle AFP účastníci pohřbu. Advokát se dostal v říjnu do nemilosti úřadů, když v televizi o PKK prohlásil, že není teroristickou organizací. Za to čelil obvinění z údajné teroristické propagandy a prokuratura pro něj požadovala sedm let vězení.

Vydáno pod