Dva Krejčířovy domy se v JAR měly vydražit za 30 milionů korun

Dvě nemovitosti odsouzeného Čecha Radovana Krejčíře se sice v sobotu v Jihoafrické republice vydražily za neuvedenou cenu, podle zpravodajského webu Eyewitness News, který se odvolává na nejmenované zdroje, prý přišly dohromady na 17 milionů randů (30 milionů korun).

Luxusní dům v Johannesburgu na předměstí Bedfordview stál kupce údajně 12,8 milionu randů, venkovské sídlo v údolí řeky Vaal prý přišlo na méně peněz, a to konkrétně na 4,2 milionu. Domy byly zabaveny jihoafrickým finančním úřadem a jejich dražba měla pomoci uhradit Krejčířovy dlužné daně.

Suma zveřejněná webem se skoro vyšplhala na hodnotu, která byla stanovena před sedmi lety, kdy byl dům v jihoafrické metropoli oceněn na 13 milionů randů. Nedosáhla však na aktuální odhad realitní firmy Jawitz Properties, podle níž se díky unikátnímu designu a vyvýšené poloze mohla vyšplhat přes 24,5 milionu randů a stát se nejdražší prodanou nemovitostí v Bedfordview.

Ložnice s ocelovými dveřmi

Členitá budova stojí na útesu a poskytuje výhled, a to i z prostorné koupelny, ve které se prý dají pořádat taneční večírky. Jeden z neúspěšných zájemců o koupi vily pak přiblížil, že se na interiéru podepsaly Krejčířovy obavy o své bezpečí. „Většina ložnic má ocelové dveře s mnoha zámky, což vypadá podivně a trochu to naznačuje, že měl strach,“ řekl Christiaan Gey van Pittius, který nakonec koupi vily vzdal, když cena přesáhla jeho finanční možnosti.

Kolem dražby jinak panovala přísná bezpečnostní opatření, do domu v elitní johannesburské čtvrti Bedfordview byli v sobotu vpuštěni pouze čtyři zájemci o jeho koupi, kteří složili vratný registrační poplatek 100 tisíc randů. Média se dovnitř nedostala a prodejní cena nebyla kvůli citlivosti celé záležitosti oficiálně zveřejněna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soudy v JAR i v České republice

Krejčíř přesídlil do JAR v roce 2007 ze Seychel, kam utekl před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, je aktuálně souzen pro pokus o vraždu, únos a drogové delikty; několikrát odložený verdikt soudu by měl padnout 22. února.

Krejčíř nezůstává stranou zájmu ani českých soudů. Zrovna v pátek ho poslal soud do vězení na 15 let za snahu o vytunelování státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítávají i jeho dřívější odsouzení za půlmiliardový daňový únik a další zločiny.