S misí proti Islámskému státu by mohlo pomoct až dvanáct set německých vojáků

Německo v týdnu oznámilo, že se vojensky zapojí do tažení proti Islámskému státu a vyšle průzkumné letouny Tornado a válečnou loď. Pro tyto účely je pak doplní dvanáct set členů německé armády. Podle agentury DPA to řekl generální inspektor německé armády Volker Wieker.

„Pro zajištění operace letounů a lodí je z vojenského hlediska zapotřebí asi dvanácti set členů armády,“ řekl generální inspektor německé armády Volker Wieker v rozhovoru s bulvárním listem Bild am Sonntag. Zapojení německých vojáků do bojů proti teroristům z Islámského státu by se tak mělo stát největší stávající zahraniční misí Bundeswehru.

Jen posádka fregaty, která má zajišťovat francouzskou letadlovou loď Charles de Gaulle ve Středozemním moři, se má podle expertů sestávat z více než dvou set vojáků. Německo má také nabídnout letoun umožňující tankování paliva za letu a průzkum s pomocí německo-francouzského satelitu.

Letouny by mohly vzlétat z Turecka a Jordánska

Wieker upřesnil, že průzkumných letounů Tornado by mělo být nasazeno čtyři až šest. Mohly by být umístěny na dvou základnách. „Nyní vedeme jednání s Tureckem a Jordánskem o jejich leteckých základnách Incirlik a Ammán,“ řekl Wieker.

V reakci na pařížské atentáty zesiluje snaha zaútočit na Islámský stát přímo v Sýrii. Jestli se Německo vojensky do tažení proti IS skutečně zapojí, bude ještě muset schválit Spolkový sněm, který by o této záležitosti měl zahájit jednání příští týden. Nyní Berlín poskytuje pouze logistickou a technickou podporu koaličním náletům.

Bundeswehr
Zdroj: Marc Tirl/ČTK/DPA

Možná zatím největší masový hrob jezídů nalezen v Iráku

Mezitím byl v Iráku nalezen další důkaz krutosti Islámského státu. Nedaleko severoiráckého města Sindžár byl objeven další masový hrob obsahující údajně mrtvoly nejméně 110 příslušníků náboženské menšiny jezídů. Odhad počtu těl pochází od svědků vražd, sdělil starosta Sindžáru Mahma Chalíl. Podle serveru BBC byly kolem hrobu nastraženy výbušniny. Jde přitom už o šestý masový hrob poblíž tohoto města.

Chalíl uvedl, že jde o největší doposud nalezený hrob, předpovídá ale objevy dalších. Vyzval zároveň mezinárodní organizace, aby pomohly pro Mezinárodní trestní soud shromáždit důkazy o „genocidě jezídů páchané Islámským státem“.

Sindžár
Zdroj: Azad Lashkari/Reuters

Víc než rok byl Sindžár okupován vojáky Islámského státu. Mnoho jezídů tehdy radikálové odvlekli, nutili je přestoupit na islám. Řada civilistů se uchýlila do hor v okolí města nebo prchla do iráckého Kurdistánu. OSN tehdy hovořila o pokusu o genocidu. Teprve počátkem listopadu Kurdové a jejich spojenci vytlačili islamisty z města a území znovu dobyli.

Vydáno pod