Osvobození izraelského letadla se účastnili budoucí premiéři. Teď se akce dočkala zfilmování

Události: První akce k osvobození letadla (zdroj: ČT24)

V Izraeli měl premiéru film o vůbec první operaci k osvobození rukojmích v letadle. Uskutečnila se před třiačtyřiceti lety na ranveji telavivského letiště a zúčastnili se jí hned čtyři budoucí premiéři země - buď jako velitelé, nebo jako členové osvobozovacího komanda.

Celé drama začalo 7. května 1972 ve Vídni. Na belgickou linku do Tel Avivu nastoupili čtyři Palestinci – dvě mladé ženy a dva muži. Jejich velitel Alí Táhá měl za sebou už jeden úspěšný únos. Útočníci se zmocnili letadla po dvaceti minutách letu. Výměnou za život rukojmích požadovali svobodu pro 315 palestinských teroristů.

O dva dny později se po ploše telavivského letiště přiblížilo k letadlu s 97 rukojmími a čtyřmi teroristy 16členná skupina techniků. Na poslední chvíli ale opraváři vytáhli zbraně a z pěti směrů vtrhli do letadla – ve skutečnosti šlo o členy speciální jednotky Sajeret Matkal.

Mordechaj Rachamim
Zdroj: ČT24

„Když začali zevnitř střílet, couvl jsem ven a pak znovu vyrazil dovnitř. S plnou palbou. Otočil jsem se doprava, protože jsem odtamtud cítil střelbu, a vypálil tím směrem dvě rány,“ popisuje České televizi zásah bývalý člen komanda Mordechaj Rachamim.

Jako prvního, kdo vtrhne do letadla, ho vybral velitel jednotky a budoucí izraelský premiér Ehud Barak. „Uviděl jsem ženu, které zpoza košile trčely baterie (od nálože). Jeden ze dvou kolegů, Bibi (Netanjahu) nebo Marko ji uhodili pistolí. Vyšla náhodná rána. A Bibi ji dostal taky,“ vzpomíná Rachamin.

Jednu z únoskyň Teréz Halsaovou vypátral štáb České televize v Ammánu. Na kameru ale 63letá bývalá teroristka mluvit nechtěla.

„Když tenkrát viděla, jak se zachází s Araby na okupovaném území, rozhodla se, že musí něco udělat. Chtěli z ní udělat sestřičku, ale ona řekla: Ne, ne. Chci být přímo v akci,“ vysvětluje její pohnutky autor filmu Sabena Nati Dinnar.

Jak na premiéře filmu potvrdili účastníci zásahu, nikdo se do té doby nepokusil osvobodit letadlo. Při úspěšném zásahu zemřela jedna cestující a dva teroristi. Na velké oslavy ale nebyl čas. Už za pět měsíců zaútočila teroristická organizace Černé září znovu. Tentokrát na olympiádě v Mnichově. Při katastrofální německé operaci Palestinci povraždili jedenáct izraelských sportovců.