Střelba v americkém Colorado Springs si vyžádala tři mrtvé

Páteční střelba v ústavu plánovaného rodičovství v americkém městě Colorado Springs si vyžádala tři mrtvé a devět zraněných. Zemřel jeden policista a dva civilisté. Policistům se podařilo útočníka zadržet. Jeho motiv zatím není jasný. Neví se také, zda byl s ústavem nějak spojený.

Napjatá situace v ústavu trvala několik hodin. Pacienti a zaměstnanci kliniky se schovávali za stoly, aby je nezasáhly kulky. Mezi zraněnými je pět policistů a čtyři civilisté, kteří byli hospitalizováni a jsou mimo ohrožení života. 

Kvůli útoku bylo uzavřeno místní nákupní středisko i blízké zdravotnické úřady. Policisté nakonec vstoupili do kliniky a dokázali útočníka přesvědčit, aby se vzdal. Podle policie útočil sedmapadesátiletý Robert Dear. 

Prezident Barack Obama v reakci na incident prohlásil, že zločinci by se neměli tak snadno dostávat ke střelným zbraním: „Musíme něco udělat s lehkostí, s níž se na ulicích dostávají k válečným zbraním lidé, jimž se do rukou dostat nemají. Tečka. Co je moc, to je moc.“ 

Střelba v Coloradu
Zdroj: ČTK/AP/Kody Fisher

Ústav v Colorado Springs nabízí ženám možnost podstoupit potrat, poskytuje vyšetření při podezření na pohlavně přenosné choroby, vyšetření pro těhotné a další služby. Potraty jsou ale v Coloradu, podobně jako ve většině ostatních částí USA, kontroverzní záležitostí. Klinika byla v minulosti terčem opakovaných protestů.

Colorado Springs leží sto kilometrů jižně od Denveru, kde bylo v roce 2012 zastřeleno v kině 12 lidí a dalších několik desítek jich bylo zraněno. Pachatele Jamese Holmese poslal letos soud na doživotí do vězení.