K teroristům se mohly dostat i zbraně ze Slovenska

Bratislava na žádost Francie prověřuje, zda při útocích před dvěma týdny islamisté nepoužili také zbraně ze Slovenska. V zemi bylo možné několik let volně koupit samopaly střílející slepé náboje a část z nich se dá předělat i na ostrou munici. Některé se mohly dostat do rukou teroristů.

Československý samopal vzor 58 na Slovensku upravili tak, aby mohl střílet jen slepé náboje. K jeho nákupu od roku 2011 stačilo jen ukázat občanský průkaz. Bez evidence se jich prodaly tisíce. Osm jich měli i útočníci, kteří v lednu vraždili v Paříži.

„Slovenská republika s vysokou pravděpodobností sloužila jako místo, kde se nakupovaly zbraně, které následně končily v rukách mezinárodních teroristů,“ konstatoval bezpečnostní analytik Jaroslav Naď.

Předělat zbraně není snadné, navíc jsou pak nebezpečné

Původně vojenské zbraně předělané na expanzní ale podle odborníků není úplně jednoduché změnit, aby opět mohly střílet ostrou munici. Taková zbraň bude vždy nespolehlivá a nebezpečná i pro samotného střelce.

„Pro lidi, kteří si chtějí sehnat nelegální zbraň, tedy pro nějaké kriminální živly, je podle mě daleko jednodušší si dnes na Balkáně sehnat plně funkční pozůstatky ještě z války,“ míní Jozef Gliviak z Muničáku Bratislava.

Přesto podle zjištění policie překupníci samopaly upravené na expanzní na Slovensku nakupovali a vozili do západní Evropy. Má jít o stovky kusů zbraní. Bratislava nechtěla být vnímaná jako arzenál teroristů a po útoku na časopis Charlie Hebdo změnila zákon.

Slovenská stopa pařížských útoků (zdroj: ČT24)

Podle zpřísněné slovenské legislativy podléhají nově registraci nejen zbraně expanzní, ale například i airsoftové, které střílí jen plastové kuličky. Země také zakázala prodej expanzních zbraní přes internet.

Brusel teď chce, aby stejná praxe platila v celé Unii. „Podporujeme iniciativu komise jít do nejpřísnějších opatření, abychom vzali možnost teroristům se tímto způsobem vyzbrojovat,“ podotkl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER-SD).

Slovenští obchodníci, kteří expanzní zbraně cizincům do letošního června volně prodávali, se brání, že nemohli zákazníky prověřovat. Přestože samopaly od nich skončily u teroristů, nic jim nehrozí. Policie potvrdila, že tehdy platný zákon neporušili.

Ficův kabinet posvětil protiteroristická opatření

Slovenská vláda v pátek kvůli terorismu schválila posílení pravomocí policie a tajných služeb. Strážníci by díky tomu třeba mohli zajistit na místě reálného nebo hrozícího útoku kohokoliv, prohlížet vozidla, případně by jim měl být umožněn přístup k údajům od mobilních operátorů. O balíku opatření by měl parlament hlasovat ve zrychleném řízení.