Belgie obvinila po atentátech už šestou osobu z terorismu

Belgická policie v rámci vyšetřování pařížských atentátů zatkla ve čtvrtek v Bruselu další podezřelou osobu, která byla následně obviněna z terorismu. Jedná se o šestou podobně obviněnou osobu v Belgii. Identitu nově obviněného justice neupřesnila.

Ve vyšetřovací vazbě již dříve skončili podle belgických médií Mohammed Amri, Hamza Attou, Ali Oulkadi, Lazez Abraimi a Abdeilah Chouaa. Úřady jim především kladou za vinu, že v různé míře pomáhali hlavnímu podezřelému Salahu Abdeslamovi.

Tento Francouz alžírského původu, který žil v posledních letech převážně v Belgii, je stále na útěku. Šestadvacetiletý Abdeslam je zřejmě posledním živým ze skupiny teroristů, kteří v pátek 13. listopadu zaútočili v Paříži a zabili 130 lidí.

K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, jež den po útoku zveřejnilo video oslavující několik jeho bojovníků. V Paříži útočilo asi devět teroristů.

Události, komentáře: Paříž po útocích zintenzivnila boj proti teroristům (zdroj: ČT24)

Porušíme konvenci o lidských právech, sdělila Francie Radě Evropy

Ve Francii platí až do konce února výjimečný stav, který dává francouzské policii nové pravomoci. Bezpečnostní síly například nemusejí mít k domácím prohlídkám či elektronickému sledování osob povolení soudu, které za normálních okolností potřebují.

obrázek
Zdroj: ČT24

Paříž už informovala Radu Evropy (RE), že po tuto dobu bude porušovat Evropskou konvenci o lidských právech.

V dopise z 24. listopadu Francie sděluje vedení RE ve Štrasburku, že využívá článku 15 uvedené konvence, který umožňuje její porušování v mimořádných situacích. Dopis má podle AFP ochránit Francii před případným odsouzením u Evropského soudu pro lidská práva při RE.

Podle nejnovějších průzkumů je většina Francouzů na pozadí přetrvávající teroristické hrozby ochotna omezit své osobní svobody výměnou za bezpečnost.