Piráti u břehů Nigérie přepadli polskou loď. Unesli pět členů posádky

Neznámí únosci zaútočili v noci ze čtvrtka na pátek u břehů Nigérie na polskou nákladní loď a zajali pět z šestnácti členů posádky včetně kapitána. Oznámil to polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski, podle kterého je zbytek osazenstva s lodí na cestě do bezpečí. Agentura AP uvedla, že Polsko podle ministra zahájí s únosci vyjednávání.

„Piráti vtrhli na menší nákladní loď Szafir, která byla na cestě z Belgie do Nigérie, kam převážela průmyslové zboží. Útočníci zajali kapitána, tři lodní důstojníky a dalšího muže. Zbytku posádky se podařilo zůstat na lodi a nyní se s obtížemi plaví ke břehu,“ řekl ministr Waszczykowski na tiskové konferenci.

Únosci polské úřady dosud nekontaktovali a nepřednesli žádné požadavky. Loď měřící 113 metrů patří polské společnosti EuroAfrika, ale pluje pod kyperskou vlajkou. Do přístavu ji doprovází plavidlo nigerijské pobřežní stráže.

Útok Boko Haram není pravděpodobný

Podle polského experta na bezpečnost námořní dopravy Sebastiana Kalitowského je velmi nepravděpodobné, že by za útokem stáli radikálové například z organizace Boko Haram, která působí v Nigérii. „Když piráti vnikli na palubu lodi, posádka se zamkla ve strojovně. Zajat byl kapitán a důstojníci, kteří v té chvíli pravděpodobně byli na můstku a nestihli se ukrýt,“ řekl Kalitowski listu Gazeta Wyborcza.

Oblast Guinejského zálivu u západních břehů Afriky patří po vodách v okolí Somálska na opačné straně kontinentu k regionům, kde námořní únosci útočí nejčastěji. Únosů však po roce 2011 ubylo v souvislosti s tím, že některé státy vyslaly na moře hlídkovací lodě a rejdařské společnosti začaly najímat k ostraze námořníků ozbrojené stráže.