Pro zničení teroristů uděláme všechno, slíbil Hollande na tryzně za oběti

Francie udělá vše pro zničení armády fanatiků, kteří mají na svědomí pařížské atentáty ze 13. listopadu. Země se ale kvůli ohrožení terorismem nebude měnit a zůstane taková, jakou ji milovali ti, kdo při atentátech zahynuli. Na pietním aktu k uctění 130 obětí teroristických útoků to uvedl prezident Francois Hollande.

Kromě prezidenta se tryzny v pařížské Invalidovně zúčastnilo na 2600 smutečních hostů, včetně přeživších a pozůstalých obětí. Někteří pozůstalí ale účast odmítli s tím, že vláda nepřijala po lednových teroristických útocích na redakci Charlie Hebdo dostatečná opatření, aby dalším atentátům zabránila.

Kromě Hollanda, členů vlády a parlamentu se tryzny účastnili také bývalý prezident Nicolas Sarkozy, pařížská starostka Anne Hidalgová, ale i předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová.

Projev Francoise Hollanda na tryzně za oběti atentátů (zdroj: ČT24)

Na počátku pietního shromáždění před proslovem hlavy státu zazněla státní hymna i šanson belgického zpěváka Jacquesa Brela. Následně byla přečtena jména a věk všech 130 obětí. „Slibuji, že Francie udělá vše pro to, aby zničila armádu fanatiků, která je zodpovědná za tyto zločiny,“ uvedl v projevu Hollande na adresu radikálů z organizace Islámský stát, která se k atentátům z 13. listopadu přihlásila. Zopakoval také, že útoky v Paříži považuje za vyhlášení války. Francie se ale kvůli ohrožení terorismem nebude měnit a zůstane taková, jakou ji milovali ti, kteří při atentátech zahynuli, dodal prezident. Francouzi podle něj nepodlehnou „ani strachu, ani nenávisti“.

Prezident v projevu hovořil především o 130 obětech a připomněl, že většině z nich nebylo ani 35 let. Podotkl, že teroristé uctívají kult smrti a nenávisti a vadí jim hudba, a jako odpověď přislíbil víc písní a víc koncertů.

Skutečnost, že se tryzna konala v Invalidovně, znamená jasný odkaz na vojenskou minulost Francie, poznamenal zpravodaj ČT Pavel Zavadil. Obřadem udělal Hollande ze 130 mrtvých válečné oběti.

Elysejský palác čekal s uspořádáním obřadu dva týdny především proto, aby dal pozůstalým čas na uspořádání pohřbů a vyrovnání se s prvním velkým šokem. „Bylo také třeba umožnit zraněným, aby se mohli zúčastnit této státní pocty, pokud budou chtít,“ uvedli organizátoři.

Paříž v barvách trikolory
Zdroj: Geyres Christophe/ČTK/ABACA

Hollande už dříve Francouze vyzval, aby u příležitosti pátečního pietního aktu vyzdobili svá obydlí státními vlajkami, což také učinili. Zájem o trikolóry byl tak velký, že ho výrobci a prodejci nebyli schopni uspokojit. Mnoho lidí si tak francouzské vlajky tiskli alespoň na papír. Na sociální síti Twitter se pod hashtagy #FiersdelaFrance či #hommagenational objevily i nápaditější způsoby, jak se vyrovnat s nedostatkem trikolór, například pomocí modré, bílé a červené košile.

Teroristické útoky z 13. listopadu si vyžádaly kromě 130 obětí na životech také více než 350 zraněných. Teroristé zaútočili v okolí stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde přátelské fotbalové utkání s Německem sledoval také Hollande, na restaurace, kavárny a na koncertní síň Bataclan, v níž zahynulo 89 lidí.