Belgie snížila stupeň varování před teroristickými útoky pro Brusel

Belgické tajné služby předaly radnici bruselského Molenbeeku měsíc před pařížskými atentáty seznam radikálů, na němž byli i čtyři muži podezřelí z účasti na útocích: údajný strůjce útoků Abdelhamid Abaaoud, bratři Brahim a Salah Abdeslamovi i hledaný Brahim Abirini. Na seznamu bylo více než 80 jmen, píše Telegraph. Podle agentury Belga už Belgie snížila stupeň ohrožení pro Brusel ze čtvrtého na třetí.

Tajné služby zřídily seznam radikálů po odhalení teroristické buňky ve Verviers na východě Belgie letos v lednu, píše agentura AFP. Podobné listy zaslaly údajně i jiným belgickým obcím. Cílem bylo zajistit nad radikály vyšší dohled a případně jim zabránit odnětím pasu v odchodu do Sýrie.

Kromě starostky Molenbeeku Françoise Schepmansové dostali seznam radikálů i místní policisté. Abaaoud podle seznamu byl v té době v Sýrii, Abdeslamové byli součástí „islamistického hnutí“ a Abrini se ze Sýrie do Belgie údajně vrátil.

Abaaouda zabila francouzská policie při razii na předměstí Saint-Denis minulou středu, údajně v té době plánoval spáchat další atentát v pařížské obchodní čtvrti La Défense. Brahim Abdeslam spáchal 13. listopadu sebevražedný atentát v ulicích Paříže. Jeho bratr Salah a Mohamed Abrini jsou stále na útěku a je na ně vydán mezinárodní zatykač.

obrázek
Zdroj: ČT24

Starostka Molenbeeku: Pátrat po teroristech by měla federální policie

Belgické úřady se staly po pařížských atentátech terčem kritiky za to, že umožnily radikalizaci svých občanů a vznik teroristických buněk v zemi. Řada odborníků i politiků vidí jako důvod belgického selhání přílišnou rozdrobenost místní správy.

Podle Schepmansové Molenbeek nedokáže účinně bojovat proti terorismu. Chudá přistěhovalecká čtvrť má 100 tisíc obyvatel a působí tu jen sto policistů. „Co jsem měla dělat? Není moje práce sledovat případné teroristy. Odpovědnost nese federální policie,“ míní starostka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Druhá generace imigrantů má horší vzdělání i práci

Už od 80. let belgičtí sociální pracovníci varují, že se potomkům přistěhovalců dostává horšího vzdělání i pracovních nabídek. Nezaměstnanost dosahuje třiceti procent. „Jsem zklamaný z toho, jaká budoucnost se nabízí mladým z této čtvrti. Je tu latentní rasismus. Nenalhávejme si, že není, platí to i při hledání práce,“ poznamenal Bachir M'Rabet.

V počtu radikalizovaných mladých lidí hraje Belgie v Evropě první ligu. Z Belgie už odešlo odhadem 400 až 800 mladých lidí, což je v přepočtu na obyvatele nejvyšší číslo v Evropě.

Planý poplach ve velké mešitě

Ve velké mešitě v centru Bruselu ve čtvrtek zasahovali kvůli nálezu obálek s podezřelým bílým práškem hasiči i dekontaminační jednotka kvůli obavám, že by mohlo jít o antrax. „Do kontaktu s obálkami mohlo přijít až jedenáct lidí,“ informoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Později se ale ukázalo, že šlo o planý poplach. Podle informací belgických úřadů byly v obálkách mouka a mastek, uvedl Vostal.

Razie neutichají

Bezpečnostní složky mezitím intenzivně pátrají po dalších asi deseti lidech, kteří mají být ozbrojeni těžkými zbraněmi i sebevražednými vestami s výbušninami.

Policie provedla ve čtvrtek zátahy na třech místech mimo Brusel. Nikdo ale nebyl zatčen, takže zadržených podezřelých je stále pět. Policie nejprve prohledala dům ve městě Sambreville, asi 80 kilometrů jižně od metropole, a poté dva objekty ve městě Verviers, což je asi 125 kilometrů východně od Bruselu.

Podle belgické zpravodajské stanice RTBF policisté hledali muže, který ale už nejspíš uprchl do Maroka. Verviers bylo v lednu svědkem přestřelky mezi policií a dvěma podezřelými islamisty, kteří při tom byli zabiti. Úřady tehdy uvedly, že se podařilo na poslední chvíli odvrátit chystaný teroristický útok.