Sobotka: Evropa a Čína se musí terorismu postavit společně

Česká republika, EU i Čína čelí v současné době vážným hrozbám, jako je terorismus, se kterými je třeba společně bojovat. Na úvod setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu to prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka. Si jej označil za přítele čínského lidu a uvedl, že bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi sice v minulosti zažily horší časy, nicméně nyní jsou opět dynamické a neustále se rozšiřují.

Český premiér rovněž označil setkání za „potvrzení dynamického vývoje česko-čínských vztahů“. Hned na úvod čínskému vůdci tlumočil pozdrav od českého prezidenta s tím, že Miloš Zeman „velice rád vzpomíná na vaše poslední setkání“. Zeman byl v Číně letos i loni.

„Česká republika, spolu s ostatními zeměmi Evropské unie, i Čína čelí vážným hrozbám, mezi které patří terorismus. Věříme, že společné úsilí napomůže této hrozbě čelit,“ řekl Sobotka. Stejně tak je podle něj potřeba hledat společné řešení komplikované situace v Sýrii. Zpravodaj ČT Martin Jonáš připomněl, že i Čína má v některých provinciích neblahou zkušenost s islamistickým extremismem.

Český premiér také zdůraznil, že je třeba najít společné řešení syrské krize. „Využil jsem té příležitosti, kdy jsem mluvil s prezidentem Čínské republiky, abych ho požádal o podporu mírového procesu v Sýrii. Myslím, že je důležité, aby klíčové země, které jsou mimo jiné i stálými zeměmi Rady bezpečnosti OSN, na vyřešení syrské krize spolupracovaly,“ uvedl Sobotka.

Premiér s prezidentem projednal i strategické partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo být podepsáno příští rok u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v ČR. Půjde o první návštěvu čínského prezidenta od navázání vzájemných diplomatických vztahů.

Ještě před jednáním v sídle parlamentu, Velké síni lidu, Sobotka podepsal dohodu o zapojení ČR do čínské iniciativy Nová hedvábná stezka (One Belt, One Road). Cílem tohoto projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou.

Český premiér je na návštěvě Číny již od neděle, nejprve jednal v Šanghaji, následně se v městě Su-čou zúčastnil summitu platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Pekingu se v pátek ještě setká se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Hlavními prioritami Sobotkovy cesty je rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti hospodářství, zdravotnictví, cestovního ruchu, energetiky či průmyslu. Premiéra doprovází početná podnikatelská delegace, zástupci několika ministerstev a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, protože právě zdravotnictví se týká velká část jednání a možných uzavřených kontraktů.

Jednání v Číně
Zdroj: Pang Xinglei/ČTK/ZUMA

V příštích pěti letech Čína investuje v zahraničí přes bilion dolarů a víc než 10 bilionů utratí za zboží. Maďaři už získali přes 3,5 miliardy dolarů investic. Do dvou let Čína postaví vysokorychlostní železnici z Budapešti do srbského Bělehradu, která zkrátí cestu z osmi na tři hodiny. O rychlovlaky stojí i Poláci.

Obchod se střední a východní Evropou přesáhl 60 miliard dolarů. Peking lačný po pozemních a námořních trasách pro své zboží tam chce zřídit logistické centrum pro čínské firmy. Investovat bude i v přístavech na Baltu, Jadranu a v Černém moři.