Násilí ve jménu božím je neospravedlnitelné, upozornil František v Nairobi

Papež František v Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté páchající neospravedlnitelné barbarské útoky ve jménu božím. Při setkání s představiteli různých církví na apoštolské nunciatuře v keňské metropoli v této souvislosti vyzval muslimy, protestanty a katolíky, aby tomuto zlu čelili společně.

„Naší společnou vírou je, že Bůh, jemuž se snažíme sloužit, je Bohem míru! Jeho svaté jméno nesmí být nikdy zneužíváno k ospravedlňování nenávisti a násilí,“ prohlásil nejvyšší představitel katolické církve.

František v Nairobi
Zdroj: Reuters/Thomas Mukoya

František ve středu přiletěl do Keni a zahájil tak svou cestu do tří afrických zemí. Další zastávkou bude Uganda, po níž bude následovat Středoafrická republika. Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho chce papež na „kontinent postižený problémy, konflikty, nenávistí a násilím“ přivézt „milosrdenství a lásku boží“.

„Vím, jak živá je vaše vzpomínka, kterou zanechaly barbarské útoky v (nairobském nákupním středisku) Westgate Mall, na univerzitě v Garisse a v Mandeře,“ připomněl papež vražedné útoky spáchané somálským islamistickým hnutím Šabáb, které si vyžádaly desítky lidských životů.

Příliš často se z mladých lidí stávají ve jménu Boha extremisté, aby rozsévali sváry a strach a ničili samu podstatu naší společnosti.
František

Zejména z tohoto důvodu „ekumenický a mezináboženský dialog není nějakým luxusem, něčím, co není nutné. Je to něco, co náš svět zraněný konflikty vždy potřebuje,“ zdůraznil František.

František v Nairobi
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Později dopoledne papež při mši na nairobské univerzitě brojil proti aroganci mužů vůči ženám a vyzval k obraně tradiční rodiny. „Jsme nabádáni odolávat zvykům, jež podporují aroganci mužů, kteří zraňují ženy nebo jimi pohrdají, kteří nepečují o staré lidi a ohrožují životy nevinných ještě před jejich narozením,“ uvedl František.

Papežovu návštěvu Nairobi poznamenalo deštivé počasí
Zdroj: Goran Tomaševič/Reuters

„Zdraví celé společnosti vždy závisí na zdraví rodin. Víra v slovo boží nás nabádá podporovat rodiny v jejich poslání uvnitř společnosti, vítat děti jako boží požehnání pro náš svět,“ řekl rovněž nejvyšší představitel katolické církve. K věřícím promlouval v italštině a jeho slova byla překládána do angličtiny.

František dnes ještě zavítá do sídla Programu OSN pro životní prostředí, kde se vysloví ke konferenci o klimatu, která začne v pondělí v Paříži. Z Keni, kde se třetina ze 45 milionů obyvatel hlásí ke křesťanství, František v pátek odcestuje do Ugandy.