Patrioty pro Poláky zatím nebudou: zpozdí se a značně podražily

Nákup amerických raket Patriot polskou armádou se odkládá. Podle nového ministra obrany obě strany ještě nepodepsaly žádnou smlouvu a nabízené podmínky se od těch původních změnily k horšímu. Obchod oznámil v dubnu tehdejší prezident Bronislaw Komorowski, první dvě baterie mělo mít Polsko už v roce 2019.

„Cena je nesrovnatelně vyšší, termín možného dodání produktů se nesrovnatelně opozdil... Stručně řečeno, ta smlouva určitě neexistuje,“ prohlásil ministr Antoni Macierewicz, který se po jmenování nové konzervativní vlády zabydluje ve svém úřadě. Bližší podrobnosti neuvedl.

Varšava v dubnu v reakci na ruskou vojenskou expanzi na Ukrajině zveřejnila plán koupit osm baterií amerického systému protiletecké obrany středního doletu a protiraketový radar v přepočtu za skoro 128 miliard korun. Smlouva měla být podepsána příští rok a první dvě baterie mělo Polsko mít v roce 2019.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz
Zdroj: Wiktor Dabkowski/ČTK/DPA

Ministr během jednání obranného výboru Sejmu dále řekl, že prověřuje všechny chystané nákupy nové výzbroje pro polskou armádu, na jejíž vybavení hodlal minulý středopravý kabinet zvýšit výdaje a přiblížit se dvěma procentům HDP požadovaným NATO.

Nejistý je podle něho i rovněž v dubnu ohlášený nákup multifunkčních francouzských vrtulníků Caracal. Jeho osud závisí na vyjednání pro Polsko příznivých podmínek offsetové smlouvy, kterou má na starosti ministerstvo hospodářství. Situaci komplikují i ohlášené protesty odborů v polských firmách, jimž měla být svěřena licenční výroba vrtulníků.

Firmě Airbus, výrobci strojů Caracal, by mohl pomoci fakt, že podle dřívějších informací hodlá koupit armádní podnik v Lodži, kde by se vrtulníky měly montovat a opravovat, což by vytvořilo nová pracovní místa v regionu s vysokou nezaměstnaností.

Vydáno pod