Krejčíř neuspěl: Do jiné věznice se stěhovat nebude

Soud v Jihoafrické republice zamítl žádost Radovana Krejčíře o přesun do jiné věznice a přístup k soukromému lékaři. Uprchlý Čech čekající na verdikt za pokus o vraždu a únos a drogové delikty požadoval přesun kvůli údajnému špatnému zacházení a zdravotním problémům. Podle soudce však k němu není důvod.

Krejčíř svou žádost zdůvodnil tím, že jej ve věznici Zonderwater po zářijovém zmařeném pokusu o útěk zbili a způsobili mu zranění elektrickým proudem. Lékaři však na jeho těle nenašli až na menší poranění zápěstí žádné stopy násilí. Soudce Joseph Raulinga konstatoval, že není důvod poskytovat mu jinou zdravotní péči než tu ve věznici. Odsouzený Čech si rovněž stěžoval, že trpí depresemi a potřeboval by kontakt s jinými vězni, kterého se mu v současném nápravném zařízení nedostává. Ani to soudce nevyslyšel.

Krejčíř je mimo jiné spolu s dalšími pěti spoluobviněnými souzen v případu únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Ten v minulosti vinu opakovaně odmítl. Soud rozhodnutí o výši trestu několikrát odročil, padnout by mělo 22. února. Krejčíř je v JAR obžalován hned v několika různých případech, toto je ale vůbec první, v němž byl v této zemi shledán vinným.

Soud s Krejčírem už přišel Jihoafrickou republiku nejméně na pět milionů

Za bezpečnostní opatření doprovázející proces s Krejčířem už jihoafrická vláda utratila nejméně 2,9 milionu randů (asi 5,2 milionu korun). Podle jihoafrického webu IOL News je ale vynaložená částka pravděpodobně mnohem vyšší. Vláda musí platit nejen za hlídání Krejčíře, aby neuprchl z vězení, ale také za ostrahu lidí, kteří mají co do činění s jeho trestními kauzami, což se týká například soudce Colina Lamonta.

Za více než 140 dní procesu bylo podle IOL News potřeba zajistit permanentní ochranu soudu v Johannesburgu. Na dění v soudní síni tak dohlíželo nejméně deset policistů z útvaru pro odhalování zločinu a členů zásahové jednotky. Jihoafrická policie uvedla, že Krejčíř se po výroku soudu o jeho vině několikrát pokusil utéct a bylo třeba zvýšit ostrahu. První pokus byl odhalen v září a při dalším stání u soudu byla bezpečnostní opatření zdvojnásobena.

Na jih Afriky přesídlil Krejčíř v roce 2007 ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.