Honest a Abe dostali prezidentskou milost. Pekáč je nečeká

V souladu s tradicí omilostnil americký prezident Barack Obama v předvečer Dne díkůvzdání dvojici krocanů, kterým se vyhne tradiční osud kurů končících na svátečních stolech. Odlehčený projev Obama doprovodil žerty o svých dospívajících dcerách či prezidentské volební kampani.

„Jak jste už možná slyšeli, probíhá tvrdý boj mezi houfem krocanů toužících proniknout do Bílého domu,“ neodpustil si během proslovu Obama humor na téma nebývale početného klání v republikánských primárkách, v nichž se o účast ve finále prezidentského souboje pere vedle jediné ženy 13 mužů.

Z opravdových opeřenců se tentokrát do prezidentského sídla dostali kalifornští krocani Honest a Abe, kteří místo na talíře Američanů poputují na historickou farmu ve státě Virginie, kde dožijí své dny.

Obama udělil milost dvěma krocanům
Zdroj: Gary Cameron/Reuters

Po loňské kritice znuděných výrazů Obamových dcer Malii a Sashy během otcovy slavnostní řeči, která stála místo spolupracovnici republikánského kongresmana, nešetřily letos obě dívky úsměvy. „Dělají to jen proto, že mi to dělá dobře, ne že by si myslely, že bych něco takového měl dělat,“ pronesl šéf Bílého domu na adresu ostře sledovaných dcer.

Podle oficiálních údajů jde již o 68. omilostnění krocanů v americké historii. Poprvé podle prezidentského úřadu vykonal tento akt dobré vůle prezident Harry Truman v roce 1947.

Na Den díkůvzdání rozdávala prezidentská rodina jídlo v centru pro bezdomovce
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Původ této tradice není zcela jasný. Podle některých názorů ji lze vystopovat až k prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, za něhož se začal pravidelně slavit Den díkůvzdání a který prý opeřence ušetřil na naléhání svého syna.

Díkůvzdání je jedním z největších amerických svátků: připadá na čtvrtý listopadový čtvrtek, kdy se americké rodiny setkávají u tradičního jídla, kterým je právě nadívaný krocan. Poprvé svátek slavili evropští osadníci v Americe roku 1621 jako poděkování za sklizeň a přežití první zimy. Ve 20. století se tento den stal v USA postupně počátkem vánočních nákupů.