Posmrtná maska Vysockého a jeho poslední báseň se vydražily za sedm milionů

V přepočtu za 1,5 milionu korun (55 tisíc eur) byla v pařížské síni Drouot vydražena posmrtná maska legendárního ruského básníka, písničkáře a herce Vladimira Vysockého. Za 200 000 eur (asi 5,4 milionu Kč) se prodala jeho poslední báseň věnovaná jeho ženě, herečce Marině Vladyové, která byla napsaná na jízdence pařížského metra 11. června 1980.

Zatímco utržená částka za masku víceméně odpovídala očekáváním, báseň předčila odhady více než desetinásobně. Oba artefakty nechala vydražit 77letá vdova, která tento krok vysvětlila změnami ve svém životě a tím, že se stěhuje z rozlehlé vily do malého bytu, a tak se musí rozloučit s částí milovaných věcí.

Na aukci se rovněž prodalo množství fotografií Vysockého, který je dodnes v Rusku i dalších postsovětských zemích uctíván. Vysockij zpíval dvě desetiletí a napsal prý na 1000 písní, jejichž nahrávky i ručně přepisované texty šly z ruky do ruky. Podle řady odborníků jeho Hamlet patří mezi nejlepší adaptace v dějinách.

Zemřel 24. července 1980 ve věku 42 let, na srdeční slabost a vyčerpání divokým životem. Na pohřeb mu přišly stovky studentů s magnetofony, z nichž se ozýval jeho hlas. Zůstala jeho věta: „Písně mají šťastnější osud než lidé. Jejich život může být velice dlouhý.“

V Česku a na Slovensku některé Vysockého písně zpopularizoval písničkář Jaromír Nohavica.