Za antisemitismus dostal Dieudonné dva měsíce a pokutu

Ke dvěma měsícům nepodmíněně byl v belgickém Lutychu odsouzen francouzský komik Dieudonné. Soud jej uznal vinným z antisemitských projevů a podněcování k rasové nenávisti při jednom vystoupení v Belgii.

Kontroverzní umělec, který byl za podobné činy v minulosti již několikrát souzen, se podle soudu dopustil trestného činu svými výroky při představení, které měl v březnu 2012 ve městě Hestal v oblasti Lutychu. Přítomna byla tisícovka diváků a policie nahrála výroky, které soudce v závěrečné řeči označil za rasistické, nenávistné a stigmatizující.

Dieudonné byl také odsouzen k pokutě 9000 eur (243 200 Kč) a ke zveřejnění rozsudku na vlastní náklady v hlavních belgických frankofonních denících Le Soir a La Libre Belgique. Francouz byl odsouzen v nepřítomnosti a k rozsudku se zatím nevyjádřil. Může se odvolat, ale v odvolání by mu opět hrozil i vyšší trest - až šest měsíců žaláře.

Advokát židovských organizací v Belgii, které komika žalovaly, je s verdiktem spokojený. „Rozhodnutí je zdůvodněno velmi přesně a podrobně. Pro mne je soudní rozhodnutí více než uspokojující. Velké vítězství,“ řekl novinářům Eric Lemmens.

Devětačtyřicetiletý Dieudonné, který je synem Francouzky a Kamerunce, dlouho aktivně vystupoval proti rasismu a v 90. letech se proslavil ve dvojici s židovským humoristou Eliem Sermounem. Později se ale začal stýkat s představiteli francouzské krajní pravice a začal přicházet v samostatných vystoupeních s projevy, které se tvrdě otíraly především o Židy. Čelil několika žalobám, jeho představení se rušila a postupně se mu zavřely dveře hlavních médií.