Ukrajina zakázala přelety ruských letadel přes své území

Ukrajina zakázala tranzitní lety všech ruských leteckých společností přes svůj vzdušný prostor. V Kyjevě to oznámil premiér Arsenij Jaceňuk. Moskva by podle premiéra mohla zneužívat ukrajinský vzdušný prostor k provokacím. Opačným směrem z Moskvy během středy zněla kritika ukrajinských představitelů kvůli energetické krizi na Krymu.

„Ruské letecké společnosti a ruské letouny už nemají právo využívat ukrajinský vzdušný prostor,“ konstatoval Jaceňuk. Rozhodnutí je podle něj spojeno i s „nynější vyostřenou vojenskou a zahraničněpolitickou situací“. Rusko může zneužít ukrajinský vzdušný prostor k provokacím, řekl předseda vlády bez dalšího upřesnění.

Letecké spojení mezi ruskými a ukrajinskými městy fakticky nefunguje už od konce října, kdy Kyjev zakázal lety na Ukrajinu ruským společnostem, které provozují linky na anektovaný Krym. Moskva odvetou odepřela lety do Ruska pěti ukrajinským leteckým společnostem. Zákaz tranzitních letů pro ukrajinské letouny Rusko vydalo už loni.

Kyjev podle Jaceňuka doufal, že Rusko se odhodlá ke konstruktivnímu dialogu o obnovení letecké dopravy. Protože se to nestalo, bylo schváleno středeční rozhodnutí, řekl premiér.

obrázek
Zdroj: ČT24

Putin: Kyjev vůči Krymu mlčí a dobře se baví

Energetická blokáda Krymu začala s mlčenlivým souhlasem Kyjeva, který se obyvatelům poloostrova vysmívá. V uralském Nižním Tagilu to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Reagoval na víkendový incident, při němž likvidace dvou sloupů dálkového elektrického vedení úplně zastavila dodávku proudu z Ukrajiny na anektovaný Krym.

Sloupy poškodili militantní protiruští aktivisté z hnutí Blokáda Krymu a krymští Tataři, rozhořčení postupem ruských úřadů proti tatarské menšině na Krymu. Bez proudu je zhruba polovina z více než dvou milionů obyvatel poloostrova, který je odkázán na náhradní zdroje, zejména dieselové generátory. Z Ruska jich bylo dovezeno několik set.

Obyvatelé panelového bytu se musí obejít bez elektřiny
Zdroj: ČTK/TASS

Putina stanovisko „našich partnerů z Kyjeva“ udivuje. „Bez jejich mlčenlivého souhlasu by se taková věc nemohla stát, je to očividné a pochopitelné,“ řekl prezident. Ukrajinské úřady hovoří o nezbytnosti návratu Krymu Ukrajině, přitom se ale tamním lidem vysmívají, soudí Putin. „Nu což, je to jejich volba, nic nového ani překvapivého v tom není,“ dodal šéf Kremlu.

Na Krymu je i během středy situace kritická. Ruskem dosazený gubernátor Sergej Aksjonov dnes vyhlásil mimořádné školní prázdniny do konce listopadu. Největší průmyslové provozy na poloostrově se kvůli nedostatku proudu zastavily. Jen v Simferopolu podle agentury TASS stojí 13 podniků a nejezdí trolejbusová doprava.