Belgie vydala zatykač na dalšího podezřelého v souvislosti s atentáty

Belgická justice v rámci vyšetřování atentátů v Paříži vydala mezinárodní zatykač na 30letého Mohameda Abriniho, který podle vyšetřovatelů řídil 11. listopadu auto, které dva dny poté bylo použito k pařížským útokům. Jel přitom s podezřelým a již hledaným Salahem Abdeslamem.

Abriniho zaznamenala bezpečnostní kamera, jak 11. listopadu krátce před devátou hodinou večer sedí v autě Clio s Abdeslamem u čerpací stanice v obci Ressons na severu Francie. Podle policejní výzvy jde o „nebezpečného a pravděpodobně ozbrojeného“ muže. Policie také vyzývá občany, aby se ho nesnažili zadržet, ale pouze informovali policii. Aktivně po něm již pátrají belgické a francouzské policejní složky.

Belgická justice také oznámila, že jednoho ze zatčených mužů obvinila z „teroristických vražd“. Jedná se o pátou osobu, na kterou byla v Belgii uvalena vyšetřovací vazba od zahájení policejních operací v zemi po pařížských atentátech z 13. listopadu. Totožnost obviněného prokuratura neupřesnila.

V Bruselu nadále platí nejvyšší stupeň pohotovosti, který byl v sobotu vyhlášen kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. V metropoli se posilují policejní oddíly s cílem zajistit bezpečnost v metru a školách, které mají ve středu tento týden poprvé otevřít.

Paříži krátce po atentátech hrozil další pumový útok

Údajný strůjce atentátů z 13. listopadu v Paříži Abdelhamid Abaaoud se chystal o necelý týden později odpálit s trhavinou při dalším útoku, tentokrát v pařížské obchodní čtvrti La Défence, řekl na tiskové konferenci pařížský prokurátor Francois Molins.

Belgicko-marocký džihádista Abaaoud byl nakonec zabit při policejním zátahu na pařížském předměstí Saint-Denis, kde se po atentátech ukrýval. Vyšetřovatelé podle prokurátora předtím také zjistili, že Abaaoud se po atentátech, které si vyžádaly 130 mrtvých a 350 zraněných, „vrátil na místa činu“.

Ve čtvrti La Défence chtěl Abaaoud spáchat sebevražedný pumový atentát 18. či 19. listopadu. Byl zabit spolu s dalšími dvěma osobami po ranním policejním zátahu 18. listopadu, upřesnil prokurátor. Řekl také, že Jawad Bendaoud, který tyto tři zabité džihádisty ubytoval, musel vědět o jejich spojení s terorismem a měl by za to být stíhán. Bendaoud tvrdí, že o úmyslech trojice nevěděl.