Vážný incident, říká Londýn o sestřelení ruské stíhačky, Zaorálek chce rychlou dohodu o Sýrii

Moskva i Londýn považují sestřelení ruského letadla Turky za „velmi vážný incident“. Podle řady ruských poslanců jde o provokaci – objevila se i žádost o blokádu leteckého spojení s Tureckem. Česká vláda volá po lepší komunikaci mezi všemi zeměmi, jež jsou v této oblasti aktivní, a rychlé dohodě o řešení syrské krize. Protestující se mezitím sešli před tureckým velvyslanectvím v Moskvě i ruskou ambasádou v Ankaře.

Mluvčí americké armády označil sestřelení ruského stroje za incident mezi tureckou a ruskou vládou, který se netýká operací vedených USA v regionu. „Američané Turecku vyčítají, že je v některých měsících tohoto roku možná víc zajímal postup proti Kurdům než boj s Islámským státem a že nedokázali lépe hlídat hranici mezi Tureckem a Sýrií, což umožňuje radikálům procházet na obě strany,“ připomněl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Londýn: Nejdřív musíme zjistit, co se přesně stalo

Britské ministerstvo zahraničí hovoří o vážném incidentu, stejně jako Evropská komise, nechce ale sestřelení stroje komentovat, dokud nebude znát fakta. „Je zřejmé, že když je jakýkoli letoun sestřelen v jakékoli části světa, je to problém. Ale musíme nejdříve zjistit, co se přesně stalo,“ sdělil mluvčí britského premiéra Davida Camerona. Premiér pak vyzval Moskvu a Ankaru k přímé komunikaci.

Ankara tvrdí, že ruská stíhačka několikrát narušila turecký vzdušný prostor. Moskva to ale odmítá – stroj se podle ní pohyboval pouze nad Sýrií.

Šéf Evropské rady Donald Tusk napsal na Twitteru, že „v tuto nebezpečnou chvíli“ je nezbytné si „zachovat chladnou hlavu a udržet klid“.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier doufá, že incident nezablokuje jednání o řešení syrského konfliktu. „Musíme doufat, že to nebude znamenat konec rozhovorů, které dosud představovaly naději na deeskalaci syrského konfliktu,“ prohlásil Steinmeier.

Jde o bezprecedentní incident. Je to úplně poprvé od vzniku NATO, kdy alianční letectvo sestřelilo ruské letadlo. O to je to vážnější.
Karel Kovanda
bývalý velvyslanec ČR při NATO

Ruský prezident Vladimir Putin mluví o „ráně do zad od přisluhovačů teroristů“. Také syrská státní agentura uvedla, že turecká vláda ukázala, že ve skutečnosti podporuje terorismus.

Řada ruských poslanců hovoří o provokaci. Místopředseda ruského bezpečnostního výboru Franc Klincevič označil celou akci za provokaci Severoatlantické aliance. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov navíc zrušil plánovanou středeční návštěvu Turecka, kde měl jednat o válce v Sýrii a boji s radikály z Islámského státu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Místopředseda dumy volá po blokádě leteckého spojení s Ankarou

Místopředseda ruské Státní dumy Nikolaj Levičev vyzval šéfa ruské agentury civilního letectví Alexandra Něraďka, aby zablokoval veškeré letecké spojení mezi Ruskem a Tureckem kvůli hrozbě teroristického útoku.

„V situaci, kdy vztah tureckých státních orgánů k teroristické skupině Islámský stát nelze nazvat negativním, existuje vysoké nebezpečí proniknutí teroristů na turecká letiště. To může znamenat nebezpečí pro ruské letouny,“ podotkl ruský poslanec.

Obama: Incident se musí vyšetřit

Na konferenci s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem prohlásil americký prezident Barack Obama, že ranní incident ukazuje na opakovaný problém s ruskými operacemi. Jde o útoky vedené u tureckých hranic a proti cílům, které nenáleží Islámskému státu. „Turecko jako jakákoli jiná země má právo bránit své území a svůj vzdušný prostor,“ řekl Obama. Důležitý podle něj je dialog Turecka a Ruska, aby se země vyhnuly jakékoli eskalaci problému.

Zeman: Sestřelení letadla je příliš radikální opatření

Podle českého prezidenta Miloše Zemana je sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem příliš radikální opatření, které zhorší atmosféru v oblasti. „Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti,“ konstatoval Zeman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Český premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že incident jasně ukazuje potřebu lepší přímé komunikace mezi všemi zeměmi, které jsou v této oblasti vojensky aktivní. Jakákoliv pozemní operace Západu v Sýrii je podle něj v současné době nemyslitelná.

„Poté, co se odehrálo poměrně úspěšné jednání mezi klíčovými hráči ve Vídni a podařilo se nastavit určitý harmonogram postupu v Sýrii tak, abychom směřovali k ukončení tamní války, tak je to (sestřelení letadla) skutečně negativní faktor. Je to nepříjemné překvapení, které ukazuje, že stále ještě není dobrá koordinace mezi jednotlivými aktéry v regionu. Není dobrá koordinace mezi jednotlivými zeměmi, které buď přímo zasahují proti Islámskému státu, nebo jsou sousedními státy Sýrie,“ prohlásil Sobotka.

Dnešní nešťastný a krajně nebezpečný incident v Sýrii ukázal dvě věci: V tomto regionu je příliš mnoho odlišných zájmů a dosavadní snaha o mezinárodní koordinaci s tím zatím mnoho nenadělala. Pro další jednání o ukončení syrského válečného konfliktu je sestřelení ruského letounu bohužel velmi negativním signálem.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Podle Zaorálka je nutné mít společnou strategii

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek pak zdůraznil nutnost dohody o řešení syrské krize, jinak budou ze situace těžit teroristé. „Mimořádná rizika událostí kolem Sýrie jsou právě v tom, co se událo nyní. Protože neexistuje jasná dohoda mezinárodního společenství na společné strategii a protože není ani jasně definovaný nepřítel, bojuje tu každý svou vlastní válku podle svých zájmů a můžeme se ocitnout ve střetu mezi sebou samými,“ varoval Zaorálek.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg míní, že je spíše zázrak, že se něco podobného nestalo již dříve, když letadla různých států operují ve stejném prostoru. Věří ale, že incident nepovede k většímu napětí mezi Tureckem a Ruskem. Schwarzenberg také prohlásil, že ani u Ruska, ani u Turecka si není jistý, jestli ve skutečnosti bojují proti Islámskému státu.