Začal soud kolem Vatileaks - zveřejnění údajných zpronevěr ve Vatikánu

Před soudem začal proces s pěti osobami kvůli úniku informací o údajném zneužívání financí ve Vatikánu. Rozhořčení ochránců lidských práv, novinářských organizací i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyvolala skutečnost, že mezi souzenými jsou také dva italští novináři, kteří případy zpronevěry zveřejnili. Hrozí jim až osm let vězení.

Tříčlenná soudní porota při úvodním slyšení odmítla návrh jednoho z novinářů, Emiliana Fittipaldiho, aby bylo jeho stíhání zastaveno. Poukázal na to, že soud nespecifikoval, z čeho přesně je obžalován, a tudíž obhajoba nemá z čeho vycházet. Upozornil rovněž soud, že zveřejňování zpráv je chráněno italskou ústavou, stejně jako evropskými konvencemi a univerzálními deklaracemi o lidských právech.

Aféra propukla kvůli knihám Gianluigiho Nuzziho a Fittipaldiho, kteří napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). Informace čerpali z dokumentů získaných z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na transparentnost hospodaření Vatikánu. Svatý stolec ale upozornil, že jde o tajné dokumenty, které se neměly na veřejnost dostat.

Nuzzi i Fittipaldi podle agentury AP do Vatikánu přijeli, aby se zahájení soudu zúčastnili. V rozhovorech, které poskytli sdělovacím prostředkům v pondělí, ale proces označili za „kafkárnu“, tedy za něco naprosto absurdního. Poukázali mimo jiné na to, že ani oni, ani jejich soudem určení obhájci neviděli soudní spis s podrobnostmi obžaloby, která je proti nim vznesena.

Gianluigi Nuzzi (vlevo) a Emiliano Fittipaldi
Zdroj: ČTK/AP

Jak uvedli, k soudu se vydali, přestože jim hrozí uvěznění. Chtějí prý pochopit, z čeho jsou obviněni, a informovat svět o tom, co se děje. „Jsme klidní,“ řekl Nuzzi a dodal, že se s Fittipaldim od své práce nenechají zastrašováním odradit. „Jde o zjevný zájem odvrátit pozornost od nepříjemných odhalení,“ poznamenal.

Kromě Nuzziho a Fittipaldiho jsou mezi obžalovanými dva členové zvláštní papežské reformní komise. Jde o španělského duchovního Lucia Ángela Valleja Balda a laickou členku komise Francescu Chaouquiovou, kteří se údajně dostali do počítače auditora a dokumenty předali novinářům. Pátým souzeným je Baldův tajemník Nicola Maio.

Vydáno pod