Přijímání uprchlíků nejitří emoce jenom v Evropě. Rozdělilo i americkou politiku

Horizont ČT24: Američané pro i proti uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Terorismus se dostává do popředí i v americké předvolební kampani, kde zastínil i tradičně nejsilnější téma – hospodářství. Debata o přijímání syrských uprchlíků se stále víc vyostřuje – ať už mezi prezidentskými kandidáty, tak mezi stávající politickou garniturou.

Minulý týden schválila Sněmovna reprezentantů návrh zákona, který má pozastavit přijímání syrských a iráckých uprchlíků. Norma přijatá v reakci na útoky v Paříži požaduje přísnější prověrky uchazečů o azyl. Hlasovat o návrhu bude ještě Senát, kde je jeho osud nejistý.

Demokratičtí senátoři chtějí kvůli teroristické hrozbě místo toho omezit bezvízový program. Prezident Barack Obama se do politiků odmítajících přijmout uprchlíky kvůli obavě z terorismu tvrdě opřel a pohrozil, že v případě přijetí oběma komorami Kongresu bude zákon vetovat.

Musíme hlavně zajistit bezpečnost našich občanů, tvrdí guvernér Texasu

Texaský guvernér Greg Abbott
Zdroj: ČTK/AP/Deborah Cannon

„Důvod, proč si někdo zamyká v noci dveře, není ten, že by nenáviděl to, co je venku, ale proto, že miluje to, co je uvnitř. A naše perspektiva je taková, že milujeme lidi ve státu Texas a je naše zodpovědnost zajistit jejich bezpečnost,“ vysvětluje postoj amerických zákonodárců guvernér Texasu Greg Abbott. Stejně jako polovina z padesátky amerických guvernérů přijímání běženců ze Sýrie odmítá.

Mnoho hlavně mladých Američanů si ale myslí, že Syřané potřebují dostat stejnou šanci, jakou kdysi měli lidé připlouvající do New Yorku z Evropy. „Je smutné být mladým člověkem a vidět budoucnost své země v rukou ignorantů, kteří vyvolávají strach,“ míní účastnice jedné z demonstrací podporující přijímání uprchlíků.

Obyvatelé Texasu protestují proti odmítání přijímat syrské uprchlíky
Zdroj: ČTK/Newzulu/HANS MILLETT

Podle Obamy jsou uprchlíci už teď těmi nejprověřenějšími osobami, které na americkou půdu vstupují: „Musíme zcela odmítnout, že bychom byli ve válce s celým náboženstvím. Předsudky a diskriminace jen pomáhají Islámskému státu.“

Jeho slova míří mimo jiné na Donalda Trumpa, hlavního prezidentského kandidáta na prezidenta za republikány. Trump chce vrátit mučící praktiky při výsleších a víc sledovat americké muslimy i mešity. „Zcela určitě vytvořím databázi lidí přicházejících ze Sýrie,“ slíbil svým voličům během předvolební debaty.

S terorismem by se nejlíp vypořádala Hillary, věří američtí voliči

Podle úplně posledního průzkumu Washington Post a ABC News je to ale Hillary Clintonová, komu Američané věří nejvíc v otázce zvládnutí teroristické hrozby. Trumpa porazila v průzkumu o osm procentních bodů, nad Jebem Bushem má navrch o tři.

Většina dotázaných (57 procent) přitom nesouhlasí se současnou strategií proti Islámskému státu, kterou vede Barack Obama.