EU při pomoci s uprchlickou krizí selhává, stěžuje si Makedonie

Makedonský prezident Ďorďe Ivanov kvůli migrantům ostře kritizoval šéfa Evropské rady Donalda Tuska. Po společném setkání prohlásil, že osmadvacítka Makedonii neposkytuje dostatečnou finanční podporu a sdílí málo informací. Skopje začala minulý týden povolovat vstup jen uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku – migranty z jiných států do země nevpouští. Stejná pravidla hodlá zavést i Srbsko.

„Čelíme nedostatku materiálních, lidských i technických kapacit, abychom dokázali reagovat na hrozby a rizika (spojená s migrací),“ uvedl Ivanov po setkání s Tuskem. „Nebezpečí možného střetu mezi uprchlíky a migranty, mezi migranty a policií a armádou a také mezi migranty a místními lidmi je vysoké,“ dodal makedonský prezident.

Makedonie má podle Ivanova ve svých tranzitních střediscích kapacitu pro ubytování asi 2000 lidí. Pokud jejich počet poroste, bude to mít podle něj za následek přímé ohrožení makedonské národní bezpečnosti.

Makedonií prošlo během letošního roku na cestě po takzvané balkánské stezce do západní Evropy asi půl milionu migrantů. Skopje začalo ve čtvrtek povolovat přechod přes své území pouze uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku, migranty z jiných zemí nevpouští. V sobotu na řecké straně společné hranice demonstrovalo proti tomuto kroku asi 1300 migrantů převážně ze severní Afriky, Pákistánu, Íránu a Bangladéše. Protest se obešel bez násilností.

Donald Tusk se kontrole hranic nebrání – tvrdí ale, že je potřeba postupovat koordinovaně. Už se kvůli tomu sešel i s premiérem Srbska, které chce cestu přes hranice také omezit. „Říkám to beze všech pohyb – pokud tyto země nebudou vpouštět ekonomické migranty, pokud to nebude dělat Slovensko, Chorvatsko ani Maďarsko, Srbsko udělá totéž,“ řekl srbský premiér Alaksandar Vučić.

Přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko začaly tisíce migrantů cestovat poté, co Maďarsko oplotilo své jižní hranice. Kroky, které teď některé země zavádějí, by ale mohly ohrozit dojednaná pravidla Schengenu. „Pokud chceme skutečně zachránit Schengen a cestování bez víz, musíme brát vážně pomoc zemím v přední linii – včetně té vaší,“ řekl makedonskému prezidentovi Tusk.

Kontroly na hranicích Saska a ČR potrvají nejméně do února

Kontroly německé policie na hranicích Saska s Českem, které Berlín dočasně obnovil v září kvůli vysokému počtu přicházejících běženců, potrvají nejméně do února. Minulý týden v reakci na teroristické útoky v Paříži Německo kontroly posílilo. 

Malé hraniční přechody s Českem jsou kontrolovány namátkově a na základě konkrétních podezření, velké nepřetržitě. To se týká hraničních přechodů Vojtanov, Boží Dar a Hora Svatého Šebestiána. Permanentní kontroly už od září jsou na dálnici A17 z Ústí nad Labem do Drážďan asi pět kilometrů za česko-německou hranicí.

Kontroly u německých hranic
Zdroj: ČT24