Belgická policie při zátahu v Bruselu zatkla 16 lidí, Abdeslam ale dál uniká

V centru Bruselu v neděli večer proběhl rozsáhlý protiteroristický zátah. Policie zatkla 16 lidí a provedla v metropoli a jejím okolí 19 domovních prohlídek, oznámila po půlnoci na tiskové konferenci prokuratura. Hledaný Salah Abdeslam, podezřelý z účasti na útocích v Paříži ze 13. listopadu, je ale dál na útěku.

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl a ujel ve voze značky BMW směrem do Německa. Oficiální zdroje však tuto informaci nepotvrdily.

Jeden ze zadržených utrpěl zranění poté, co havaroval, když se policii pokoušel ujet v autě. O dalším osudu všech 16 zadržených musí ještě v pondělí rozhodnout soud.

Prokurátor Eric Van Der Sypt dále řekl, že při policejní operaci v Bruselu nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. V bruselské čtvrti Molenbeek se podle něj střílelo, není ale jasné, kdo zbraně použil. Policie zatkla 16 lidí a provedla 19 domovních prohlídek. Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky, který je na místě, se jednalo o cílené zadržování určitých osob.

Operace začala po 19. hodině a skončila kolem 23:30, informuje z Bruselu zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Zásah se odehrál v samém centru města kolem frekventovaného náměstí Grande Place, kde nově stojí vánoční strom. Policie uzavřela dopravu v několika okolních ulicích. Policejní operace se zároveň konaly i na dalších místech. 

Blokovaný prostor v historickém centru Bruselu zahrnoval i několik luxusních hotelů. Na místě zasahovalo množství ozborojených policistů. Ulice byly zataraseny automobily i autobusem. Obyvatelé dostali příkaz nepřibližovat se k oknům, hoteloví hosté nesměli vycházet ven. 

Belgický premiér Charles Michel během večera pro televizi RTBF uvedl, že situace je mimořádně vážná. Policie zároveň potvrdila, že protiteroristická operace proběhla i ve valonském městě Charleroi, kde je letiště. Zvýšená aktivita policejních jednotek byla hlášena i z dalších čtvrtí města, včetně čtvrti Etterbeek, kde se mimo jiné nacházejí budovy univerzity.

Na sociálních sítích se večer objevily fotografie vojáků, kteří blokují ulice. Belgická policie ale požádala uživatele sociálních sítí, aby nezveřejňovali informace o pohybu policejních jednotek. Na Twitteru prosbu zveřejnil ministr obrany Steven Vandeput.

Belgická média během večera na žádost místní policie přestala o zásahu informovat. Někteří uživatelé sociálních sítí a novináři na situaci zareagovali tím, že pod hashtagem #BrusselsLockdown raději vkládali na Twitter obrázky a videa koček.

Nejvyšší stupeň pohotovosti

V Bruselu zůstává i v pondělí v platnosti nejvyšší stupeň pohotovosti, důvodem je bezprostřední hrozba teroristického útoku. Po zasedání bezpečnostní rady státu to uvedl belgický premiér Charles Michel. Starosta bruselské čtvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt pro radio RTBF během dne řekl, že policie stále pátrá po dvou nebezpečných teroristech.

„Obávám se atentátu podobnému tomu v Paříži,“ uvedl v neděli večer belgický premiér Michel. Brusel podle něj stále čelí „vážné a bezprostřední hrozbě“ koordinovaných útoků, které by se mohly odehrát zároveň na několika místech ve městě.