Paříž odkryla tvář třetího teroristy, který se odpálil u Stade de France

Francouzská policie zveřejnila fotografii posledního ze tří sebevražedných atentátníků, kteří se minulý pátek odpálili u stadionu Stade de France. Teroristovo jméno nezná a veřejnost žádá o informace. Britská televize potom zveřejnila snímky z bytu, kde během čtvrteční policejní razie zemřel údajný organizátor Abdelhamid Abaaoud.

U stadionu Stade de France, kde v tu chvíli kromě tisíců fanoušků sledoval zápas mezi Francií a Německem i francouzský prezident Francois Hollande, se 13. listopadu odpálili celkem tři muži. Jedním z nich byl dvacetiletý francouzský občan žijící v Belgii Bilal Hadfi, který údajně bojoval v Sýrii na straně teroristické organizace Islámský stát (IS). Odpálil se ve 21:53 v ulici Rue de la Cokerie poblíž provozovny rychlého občerstvení McDonald's.

Druhého útočníka, který se odpálil ve 21:20 v ulici Rue Rimet, policie identifikovala na základě syrského pasu nalezeného u jeho těla jako pětadvacetiletého Ahmada Muhammada z Aleppa. Není však jasné, zda je pas pravý. Objevily se informace, že patří syrskému vojákovi, který byl zabit několik měsíců před atentáty.

Nyní policie zveřejňuje fotografii třetího atentátníka, který se odpálil ve 21:30 v ulici Rue Rimet, poblíž vstupu do sektoru H stadionu Stade de France. Veřejnost žádá o pomoc s jeho identifikací. 

BBC tvrdí, že zná pachatelovu identitu

Druhého a třetího teroristu zaregistrovaly řecké úřady 3. října poté, co dorazili do země spolu s uprchlíky z Turecka. Makedonské tajné služby francouzským kolegům potvrdily, že i na jejich území Muhammad přicestoval se společníkem. Oba muži se pak společně zaregistrovali také v uprchlickém táboře v jihosrbském Preševu.

Podle BBC je tváří z francouzské fotografie muž známý jako M al-Mahmúd; britské médium se odvolává přímo na řecké dokumenty, které muže zaregistrovaly spolu s Al-Mohammadem po připlutí na ostrově Leros. „Fotografie v dokumentech vypadá identicky s obrázkem, který dnes zveřejnili britští vyšetřovatelé,“ píše BBC.

Vazby mezi útočníky z Paříže
Zdroj: ATF/ČT24/Twitter.com

Torzo, které zbylo z bytu v Saint-Denis

Britská televize v neděli zveřejnila první fotografie z bytu na předměstí Saint-Denis, kde při středečním protiteroristickém zásahu zemřel Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, považovaný za koordinátora útoků. Fotografie ukazují, že jsou na stěnách díry po střelách, části zdí úplně chybí.

Abaaouda v pátek 13. listopadu okolo 22:00 SEČ zachytily bezpečnostní kamery mezi stanicemi Croix de Chavaux a Montreuil, které jsou součástí linky devět pařížského metra. Místo je od Bataclanu a dalších lokalit, kde teroristé udeřili, vzdáleno jen několik stanic.