Sesuv půdy u barmského dolu pohřbil nejméně 90 lidí

Nejméně devadesát mrtvých a dalších zhruba 100 zraněných lidí – takové jsou poslední informace po sesuvu půdy u jadeitového dolu na severu Barmy. Uvedla to agentura AFP, která se odvolává na údaje poskytnuté od místních úřadů.

K sesuvu došlo v Kačjinském státě na severu Barmy. Většina mrtvých i pohřešovaných jsou vesničané, kteří v místě prosívají a přebírají hlušinu a odpadový materiál. Podle informací agentury DPA se sesunul asi 300 metrů vysoký kopec suti, která zavalila téměř 50 domků.

Úředník, který nechtěl být jmenovaný, protože nemá povolení mluvit s médii, agentuře Reuters sdělil, že k nehodě došlo okolo třetí hodiny v noci na neděli nedaleko místa těžby, které ovládá Triple One Jade Mining.

Místní představitel Tin Schwei Myin uvedl, že se zatím podařilo vyprostit kolem devíti desítek těl. „Jenom jeden člověk byl nalezen živý, ale velice brzy zemřel,“ dodal.

Oblast katastrofy je vyhlášená jako jedno z nejlepších nalezišť jadeitu nejvyšší kvality za několik miliard dolarů ročně. Většina zisku však putuje společnostem a osobám provázaným s předáky někdejší vojenské vlády. Region tak zůstává chudý a místní lidé riskují životy hledáním jadeitu ve vytěžené odpadové hornině u rozsáhlých důlních komplexů.