Anonymous: Nevíme, kdo varoval před dalšími útoky IS. My to nebyli

Aktivistické hnutí Anonymous se distancuje od sobotní zprávy serveru listu International Business Times o tom, že by právě oni varovali před několika velkými teroristickými útoky. Radikálové z Islámského státu (IS) je mají údajně provést v neděli. Terčem atentátů se má znovu stát Paříž a dále některá místa v Itálii, Indonésii, Libanonu i Spojených státech.

Ještě v sobotu večer hnutí Anonymous prostřednictvím Twitteru sdělilo, že neví, kdo tyto fámy o teroristických útocích šíří a odkud pocházejí. Od hnutí ale prý ne.

Hnutí Anonymous je mezinárodní sítí počítačových hackerů a aktivistů, které podniká kybernetické útoky jménem obrany svobodného internetu. V reakci na pařížské atentáty ze 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí, vyhlásili aktivisté IS válku na internetu. V úterý oznámili, že napadli už 5500 účtů na Twitteru, které patří právě islamistům napojeným na IS.

Podle původních informací mělo hnutí díky své činnosti proti islamistům údajně shromáždit data, která vypovídají o útocích chystaných na neděli. V Evropě by se cílem teroristů měly stát různé veřejné akce v Paříži, Římě a Miláně, další atentáty by se prý mohly odehrát v Indonésii a Libanonu. Ve Spojených státech je prý teroristickým útokem ohrožena Atlanta.

„Cílem je zajistit, aby se celý svět nebo alespoň lidé, kteří se na tyto akce chystají, dozvěděli, že se objevily hrozby a že existuje možnost útoku. Dalším cílem je, aby DAIŠ věděl, že svět ví, a zrušil útoky,“ uvedl údajně Anonymous podle původní zprávy International Business Times. DAIŠ, v anglickém přepisu Daesh, je zkratka používaná pro IS v arabském světě.

Terčem kybernetických útoků hnutí Anonymous se v minulosti staly webové stránky nadnárodních společností, justice či vládních orgánů v řadě zemí. V České republice hnutí napadlo portály politických stran nebo stránky Ochranného svazu autorského (OSA).