Vatikán obžaloval pět lidí kvůli úniku informací z Františkovy komise

Vatikánská prokuratura obžalovala pět lidí, včetně dvou italských novinářů, kteří zveřejnili informace o údajném zneužívání financí ve Vatikánu. Justice stanovila začátek procesu na nadcházející úterý. Novináři čerpali z dokumentů komise, kterou jmenoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2013 sám papež František.

Aféra propukla kvůli knihám dvou novinářů Gianluigiho Nuzziho a Emiliana Fittipaldiho, kteří napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (téměř 11 miliard korun). Oba čerpali informace z dokumentů, které získali z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na hospodaření Vatikánu.

Obvinění ze založení zločinecké organizace

Kromě Nuzziho a Fittipaldiho jsou mezi obžalovanými dva členové papežské reformní komise. Jde o duchovního Lucia Ángela Valleja Balda a laickou členku komise Francescu Chaouquiovou, kteří se do počítače auditora údajně dostali a dokumenty předali novinářům.

Pátým, kdo má v úterý usednout na lavici obžalovaných, je Baldův tajemník Nicola Maio. Balda, Chaouquiová a Maio čelí také obvinění ze založení zločinecké organizace.

Nuzzi se při vyšetřování odmítl dostavit do Vatikánu k výslechu. Fittipaldi sice přišel, ale nic neřekl s poukazem na italský zákon o ochraně zdrojů. Nuzzi uvedl, že se ještě poradí s právníky, zda má v úterý k soudu přijít. Právníci mu řekli, že mu hrozí čtyři až osm let vězení.

Jestliže vatikánská justice autory obou knih odsoudí, je otázka, zda Vatikán požádá Itálii o vydání novinářů k výkonu trestu a zda Itálie v takovém případě žádosti o extradici vyhoví.

František: Únik důvěrných materiálů ničemu nepomohl

Komisi, která má dohlížet na reformu vatikánského aparátu a hospodaření, jmenoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2013 sám papež František. Únik důvěrných materiálů, které poukazují na údajnou zpronevěru církevních fondů pro chudé a nemocné, označil za chybu a politováníhodný čin, který ničemu nepomohl.

Papež František
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

František dodal, že vypracování těchto materiálů zadal on sám. „Já i moji spolupracovníci už jsme je (jejich obsah) znali,“ uvedl. Papež zároveň zdůraznil, že bude pokračovat v reformách.

Novináři Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi ve svých knihách Avarizia (Chamtivost) a Via crucis (Křížová cesta) poukázali na to, jak se ve Vatikánu ve velkém utrácejí peníze pro potřebné. Upozornili třeba na podezřelé nesrovnalosti v rozpočtech vatikánského supermarketu nebo na luxusní životní styl některých kardinálů.

Ve Vatikánu se zřejmě schyluje k další aféře s odcizením interních dokumentů podobné případu Vatileaks z roku 2012, kdy byl za únik informací odsouzen komorník tehdejšího papeže Benedikta XVI.