Cameron: Rozhodli jsme se porazit zlo, udeříme i v Sýrii

Mezinárodní společenství se rozhodlo porazit zlo, prohlásil britský ministerský předseda David Cameron poté, co Rada bezpečnosti jednohlasně schválila rezoluci o zdvojnásobení boje proti Islámskému státu. Velká Británie, stálý člen Rady, dosud bojovala proti radikálním sunnitům v Iráku, nyní se chce zúčastnit i náletů v Sýrii.

Rezoluci předložila Francie a učinila tak jen týden poté, co teroristé z Islámského státu (IS) v Paříži zavraždili 129 lidí. Nyní země v dokumentu vyzvala všechny státy, které jsou schopny se do boje proti IS zapojit, aby zdvojnásobily a zkoordinovaly své úsilí a pokusily se tak dalším útokům zabránit, a to jak v případě ozbrojenců z Islámského státu, tak dalších extremistických skupin.

„Je to významný okamžik,“ řekl Cameron krátce poté, co Rada rezoluci přijala. „Mezinárodní společenství se sešlo a rozhodlo se porazit toto zlo (IS), které ohrožuje lidi v každé zemi vyznávající jakékoliv náboženství.“

Bojovníci IS zabrali pod svou kontrolu rozsáhlá území v Sýrii a sousedním Iráku. Koalice v čele s USA jejich pozice bombarduje už více než rok, Rusko pak zahájilo nálety proti islamistům v září. Británie se už zapojila do vzdušných úderů proti pozicím IS v Iráku, Cameron chce ale následovat spojence a rozšířit zapojení britských sil i na koaliční nálety proti islamistům v Sýrii; příslušný návrh hodlá předložit parlamentu.

Rusko: Spolupracujte s námi

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zdůraznila, že Británie by při vzdušných náletech v Sýrii měla s Ruskem spolupracovat. „Nepochybně by (jakákoliv britská akce v Sýrii) měla být předmětem kooperace, aby podnikané kroky nebyly zaměřeny na narušování státnosti Sýrie.“

Rusko a Západ zůstávají nadále rozděleny v názorech na budoucnost syrského prezidenta Bašára Asada a na roli jeho vlády při schvalování vojenských operací v Sýrii.

Rada bezpečnosti OSN jednohlasně vyzvala k zesílení boje proti IS (zdroj: ČT24)