Mali drží smutek za mrtvé po útoku teroristů na hotel

Deset dní výjimečný stav po celém území státu a tři dny státního smutku – tak to vypadá v Mali po pátečním útoku džihádistů na hotel Radisson Blu v Bamaku. Ti drželi skoro 170 lidí jako rukojmí, 19 z nich nepřežilo. Mrtví jsou i dva útočníci.

Malijský armádní velitel Modibo Nama Traoré uvedl, že útok na hotel vedli s největší pravděpodobností pouze dva ozbrojenci. Bezpečnostním silám se je podařilo po několika hodinách zneškodnit a 126 rukojmích evakuovat z budovy. Při zásahu nicméně jeden malijský policista zemřel a dalších pět osob prý utrpělo zranění, včetně dvou příslušníků malijské policie.

Nejmenovaný bezpečnostní zdroj agentury AFP zapojený do vyšetřování dnes řekl, že v souvislosti s útokem na hotel v Bamaku policie „aktivně pátrá“ po třech podezřelých osobách. Hotel, který nabízí ubytování ve 190 pokojích na sedmi patrech a je vyhledáván zahraniční klientelou, je teď „zcela pod kontrolou“ bezpečnostních sil, které budovu důsledně prohledaly, uvedl tentýž zdroj.

Mezi mrtvými je třináct cizinců

Americké ministerstvo zahraničí informovalo, že mezi oběťmi je Američanka Anita Ashok Datarová. Podle belgických úřadů zahynuli také dva belgičtí občané. Jedním byl poslanec parlamentu valonského regionu devětatřicetiletý Geoffrey Dieudonné, totožnost druhé oběti nebyla oznámena.

Mali pátrá po strůjcích teroristického útoku (zdroj: ČT24)

Tři mrtvé mezi svými občany ohlásila také Čína, uvedla agentura AFP. Smrt svých zaměstnanců, kteří byli v Mali kvůli jednání o kooperačních projektech s africkými vládami, potvrdila společnost China Railway Construction.

Podle oficiální bilance bylo při útoku zabito šest občanů Ruska. Všichni byli zaměstnanci regionálních aerolinií Volga-Dněpr a pocházeli z Uljanovské oblasti, kde má firma své sídlo, uvedla agentura Interfax. Dalších šest Rusů se podařilo z hotelu zachránit, oznámilo ministerstvo zahraničí v Moskvě.

Poslední dosud potvrzenou zahraniční obětí je Senegalec, zaměstnanec ropné společnosti.

  • Ozbrojenci přepadli hotel v pátek časně ráno a zajali 170 lidí.
  • Útočníci využili chvíle, kdy do objektu vjíždělo diplomatické auto, dostali se dovnitř a začali střílet.
  • Několika desítkám hostů se podařilo uniknout a ostatní zásahové síly postupně „patro po patře" osvobozovaly.
  • Radikálové vyzbrojení zbraněmi a výbušninami drželi rukojmí téměř celý den.
  • K útoku se přihlásila skupina al-Murábitún vedená radikálem Mochtárem Belmochtárem, která má základnu na severu Mali a tvoří ji hlavně Tuaregové a Arabové.
  • Malijským bezpečnostním silám při zásahu pomáhali příslušníci francouzské speciální jednotky, kteří přiletěli z metropole Burkina Fasa.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že incident jen posiluje odhodlání Spojených států a jejich spojenců neoblomně pokračovat v boji proti těm, kteří útočí na jejich občany. Jde podle něho o další strašnou připomínku toho, jako metlou pro lidstvo je terorismus. Prezident také řekl, že spojenci nedopustí, aby extremisté byli někde v bezpečí.

V kondolenčním telegramu zaslaném svému malijskému protějšku ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil, že k boji proti globálnímu terorismu je nezbytná „co nejširší mezinárodní spolupráce“. Útok odsoudil i čínský prezident Si Ťin-pching, který přislíbil, že Čína podpoří mezinárodní protiteroristickou kooperaci.

Důrazně odsoudil útok na hotel Radisson Blu v Bamaku i český premiér Bohuslav Sobotka. Také podle něj tato událost opět potvrdila nutnost důsledné mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu.