Sokol dokáže Američany oslovit i po 150 letech

Americký Sokol oslavil v Chicagu 150 let své zaoceánské existence. Do města se sjely skupiny ze všech koutů USA. Spolek, který sdružuje krajany, je nadále živý a hlásí se k němu i děti - nejen potomci Čechoslováků. Zaoceánský Sokol je přitom jen o tři roky mladší než ten český. V současnosti se k němu v Americe aktivně hlásí zhruba čtyři a půl tisíc lidí, z toho celá čtvrtina v Chicagu a jeho okolí.

Americký Sokol
Zdroj: ČT24

„Svoboda, demokracie a statečnost, kterou museli naši předkové mít, aby vybojovali možnost našeho národního uvědomění – to je něco, co je tady velmi silné,“ prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová, která se slavnostního galavečera zúčastnila. „Tím, že odešli ze své domoviny, si odnesli s sebou i sokolské myšlenky a tady je udržují, což je neuvěřitelná věc,“ dodává starostka České obce sokolské a Světového svazu sokolstva Hana Moučková.

Americký Sokol oslavil 150 let existence
Zdroj: ČT24

Dějiny Čechů a Slováků v Americe jsou vlastně dějinami Sokola. Krajany drží pohromadě zhruba tři desítky místních organizací. Pochvalně o Sokolu a jeho hodnotách mluvil i prezident John F. Kennedy. Z nostalgie se tu přitom dnes nežije - mnohé z dětí chodících do Sokola totiž nechovají k Česku žádný vztah.

Sokol přirozeně v Americe nemůže konkurovat masovým sportům, ale i po 150 letech stále dokáže lidi oslovit. „Tyrše a Fügnera musím nějak mít v krvi, nejsem si jistá jak. Ten každodenní pocit být sokolem, vyrůstat jako sokol a být toho součástí na celém světě, vztahy které si vytvoříte… Prochází vám to celým tělem,“ říká prezidentka Amerického Sokola Jean Hruby.

Nová sokolovna ve Westu

Důkaz, že sokolská tradice je ve Spojených státech stále živá, lze nalézt i v texaském městě West. Před dvěma a půl lety zde došlo k výbuchu továrny na hnojiva, který připravil o život 15 lidí. Exploze srovnala se zemí 150 domů, včetně sokolovny. Nyní byla slavnostně otevřena nová. Finančně se na ní podílela i česká vláda.

„West v Texasu a česká komunita odpověděly na výzvy, kterým čelily, s důstojností, elegancí a úspěchem,“ uvedl texaský guvernér Greg Abbott. „600 tisíc až milion Texasanů má český původ. Texas představuje velmi důležitou hospodářskou a kulturní bránu mezi našimi dvěma skvělými národy,“ vysvětlil honorární konzul ČR v Texasu Brian Vanicek.

Vydáno pod