Nový Zéland o nové vlajce. Výběr finálového návrhu začal

Novozélanďané si v referendu začínají vybírat svou možnou budoucí národní vlajku. Volit mohou z pěti finálových variant a mají na to skoro měsíc. Vítězný návrh přejde v příštím roce do dalšího kola hlasování, kdy lidé rozhodnou, zda jím skutečně chtějí nahradit stávající vlajku.

Kampaň za nový národní symbol zahájila konzervativní vláda Johna Keye. Současná vlajka je prý svým pojetím a úzkou vazbou na britské symboly zastaralá. Dalším argumentem byl i fakt, že novozélandský národní symbol je nápadně podobný australskému. Moderní vlajka Zélandu musí být podle premiéra „svébytná a jedinečná“.

Finálová pětice vzešla z více než 10 tisíc návrhů, které mohli zasílat sami lidé. Hned tři vítězné návrhy obsahují list kapradiny – jeden z novozélandských tradičních symbolů – pokaždé v jinak barevném provedení. Čtvrtý představuje černobílou spirálu, inspirovanou srolovaným listem listem kapradiny.

Kvůli kritice na sociálních sítích vláda na poslední chvíli změnila pravidla pro rozhodování, a proto přibyl ještě pátý návrh, kterým je kombinace červeného, černého a modrého trojúhelníku s bílým pruhem.

Veřejnost si na sociálních sítích všímala také některých svérázných variant, které nakonec neuspěly:

Je ale otázkou, zda patriotismus vlády souzní s názorem většiny obyvatel. Podle průzkumů se totiž většina kloní spíše k zachování současné vlajky. Zejména na internetu lidé reagovali na finálovou pětku značně podrážděně a návrhy hodnotili jako „mdlé“, „bez nápadu“ nebo dokonce „urážlivé“.

Mnoha lidem také vadilo, že do výběru finálových variant nemluvili designéři nebo umělci. V příslušné komisi totiž zasedli většinou vlivní byznysmeni a akademici, píše web CNN.
Jiní si zase všímali botanicky nesprávného vyobrazení kapradinových listů. Na návrzích jsou totiž jednotlivé šlahouny naproti sobě, zatímco u skutečné kapradiny se podél stonku střídají ob jednu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stávající vlajce dominuje notoricky známý britský „Union Jack“ v levém horním rohu a doplňují ji čtyři hvězdy znázorňující souhvězdí Jižního kříže na modrém poli. Nový Zéland ji za svou přijal v roce 1902.

Současný premiér Key prosazuje novou vlajku s tím, že by posílila identitu národa. Jako vzor si bere Kanadu. Ta opustila britské „dědictví“ na své vlajce už v 60. letech a nahradila ho javorovým listem. Zda bude mít novozélandský premiér podobný úspěch s kapradinou, se svět dozví nejpozději v příštím roce.

Vydáno pod