Obě Koreje budou na návrh KLDR příští týden jednat

Zástupci KLDR a Jižní Koreje budou příští čtvrtek jednat o zmírnění napětí na Korejském poloostrově. Setkání se uskuteční na návrh Pchjongjangu, který Soul přijal. Půjde o první tak vysoké jednání od letního konfliktu kolem fungování jihokorejských tlampačů, které vysílaly propagandu na sever.

Ke schůzce mělo dojít příští čtvrtek ve vojenském pásmu na hranicích obou států. Jednání bude vedeno na pracovní úrovni a jeho úkolem bude připravit schůzku vládních činitelů, kterou se Pchjongjang i Soul zavázaly uspořádat. Jihokorejští představitelé uvedli, že pracovní setkání Soul nabídl již třikrát, nakonec ale KLDR přišla s vlastním návrhem.

Srpnová nejvážnější krize za dlouhé měsíce vyústila ve vzájemné ostřelování států, které jsou technicky stále ve válečném stavu, neboť jejich válka z let 1950–1953 skončila pouze příměřím, nikoli mírovou dohodou. Severokorejská armáda koncem srpna vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílal svou propagandu. Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

Severní Korea následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea propagandistické vysílání nezastaví. To ale nejprve Soul odmítal. 24. srpna nakonec obě země dospěly k dohodě o utlumení aktuální krize.

Před měsícem bylo prvním projevem snahy o snižování napětí setkání rodin z obou zemí, které rozdělila zmíněná válka v 50. letech. Pro řadu účastníků tehdy šlo vzhledem k věku a podmínkám výběru zřejmě o poslední podobnou možnost.

V Jižní Koreji byli totiž účastníci schůzky vybíráni v loterii. Výherci se pak mohli setkat se svými dětmi, sourozenci, manželi či rodiči, kteří žijí v komunistické KLDR. Šťastlivce zpravidla doprovázejí na schůzku další jejich příbuzní. V případě osob, jimž setkání povoluje Severní Korea, jde zřejmě o osoby věrné režimu diktátora Kim Čong-una. Poslední taková schůzka se konala v únoru 2014.

Vlády v Soulu a Pchjongjangu svým občanům zakazují posílat si dopisy, telefonovat si či psát e-maily, pokud nemají vládní povolení.