Šéf tuniské diplomacie: Za nestabilní Blízký východ může mezinárodní společenství, za uprchlíky je odpovědné

Mezinárodní společenství je zodpovědné za utečence, kteří přicházejí do Evropy, protože svými zásahy v Libyi a Sýrii vytvořilo nestabilitu na Blízkém východě. V rozhovoru pro ČT to prohlásil tuniský ministr zahraničí Taieb Baccouche. Tunis po útocích v Paříži zavádí zvláštní bezpečnostní opatření. V červnu se stalo terčem teroristů oblíbené letovisko Sousse – zahynuly tehdy desítky zahraničních turistů.

Operace v Tunisu byla zahájena týden poté, co tuniské úřady oznámily, že se jim podařilo rozbít buňku, která plánovala další teroristické útoky na policejní stanice a hotely v letovisku Sousse ležícím 150 kilometrů jihovýchodně od Tunisu.

„Bezpečnostní opatření jsou účinná, denně ale rozplétáme spící buňky. Snažíme se rozklíčovat černý obchod se zbraněmi a zabránit tomu, aby se dopravovaly z Libye. Snažíme se také zabránit tomu, aby se radikálové dostávali do Libye a zpět,“ konstatoval Baccouche.

obrázek
Zdroj: ČT24

Klíčová je podle něj kontrola hranic, která nyní není dostatečná. Tuniská vláda proto žádá o pomoc své evropské a americké partnery.

Tajným přesunům Tunisanů do Evropy chceme zabránit, slibuje šéf diplomacie

Podle tuniské vlády odešly bojovat do nejrůznějších islamistických skupin v Sýrii, Iráku a Libyi více než tři tisíce Tunisanů. Někteří z nich vyhrožovali, že se vrátí zpátky domů a budou provádět útoky na tuniském území.

Do Evropy ale odchází stále méně Tunisanů, prohlásil šéf tamní diplomacie, podle něhož se země snaží uzavřít s evropskými státy potřebné smlouvy, aby zabránila tajným přesunům. „Víme, že se migrace snaží využít teroristé, a tomu se samozřejmě snažíme zabránit,“ podotkl Baccouche.

Tuniský ministr: Denně rozplétáme spící buňky (zdroj: ČT24)

Mezinárodní společenství podle něj nese za uprchlíky zodpovědnost, protože se angažovalo ve válce v Libyi a v Sýrii. „Vytvořilo tak nestabilitu, která v současné době ohrožuje bezpečnost i ekonomiku. Právě nestabilita je na počátku toho, proč lidé do Evropy přicházejí,“ řekl v ČT Baccouche.

Zásahy Ruska i mezinárodní koalice v Sýrii jsou podle tuniského ministra oprávněné

Operace Rusů proti radikálům v Sýrii jsou podle něj oprávněné, protože Moskvu požádal o pomoc prezident Bašár Asad. „Rovněž akce mezinárodní koalice jsou oprávněné, protože území takzvaného Islámského státu mu nepatří, dobyl ho,“ dodal Baccouche, který ale varuje před civilními ztrátami.