Další razie v Bruselu. Policie zatkla celkem devět lidí

Belgické bezpečnostní síly provedly v oblasti Bruselu šest razií, při nichž pozatýkaly celkem devět lidí. Razie prý souvisely se sebevražedným atentátníkem Bilalem Hadfim. Ten je jedním ze tří útočníků, kteří se v pátek večer odpálili před stadionem Stade de France na pařížském předměstí Saint-Denis.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Při zásazích v šesti domech na různých místech belgické metropole bylo zatčeno celkem sedm lidí. Policisté podle spekulací médií pátrali po Hadfiho příbuzných a známých. Belgické bezpečnostní služby měly tohoto Francouze žijícího v bruselské čtvrti Molenbeek v hledáčku letos už dříve, protože plánoval odjet do Sýrie.

Další dva lidé pak skončili ve vazbě při třech raziích ve spojitosti s útoky ve vnitřní Paříži. Policisté prohledávali adresy ve čtvrtích Molenbeek, Jette a Laeken, které by mohly mít spojitost s hledaným Salahem Abdeslamem.

Belgie zpřísňuje protiteroristické zákony

„Belgie bude soudit a vyhošťovat muslimské duchovní imámy, kteří šíří nenávist. Bude také likvidovat islamistické stránky, rozpouštět státem neuznané mešity, které propagují džihádismus. Osoby, které jsou podle belgických tajných služeb nebezpečné, budou muset nosit elektronický náramek. Bude zakázaný prodej předplacených SIM karet do mobilních telefonů, aby se dali lépe sledovat podezřelí. Policejní razie a domovní prohlídky už budou moci být prováděné 24 hodin denně,“ konstatoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Dále se podle jeho informací začne se sběrem dat pasažérů v letadlech a rychlovlacích. „Nejdůležitější je, že Belgie mění svůj přístup k navrátilcům ze Sýrie,“ podotkl Vostal. Džihádisté by měli skončit za mřížemi.

Francouzští poslanci schválili prodloužení výjimečného stavu

Dolní komora francouzského parlamentu, Národní shromáždění, schválila prodloužení výjimečného stavu o tři měsíce. V pátek ještě bude o zákonu hlasovat Senát. Výjimečný stav policistům například umožní provádět domovní prohlídky bez soudního příkazu. Výjimečný stav v celé zemi vyhlásil bezprostředně po pátečních útocích v Paříži prezident Francois Hollande. Nově má platit tři měsíce.

  • uvalit domácí vězení na osoby, jejichž činnost představuje riziko pro bezpečnost a veřejný pořádek
  • provádět denní i noční domovní prohlídky v bytech a podnicích bez soudního příkazu
  • zakázat v určitých časech a místech volný pohyb osob a vozidel, zakázat shromažďování
  • vyhlásit noční zákaz vycházení
  • zabavovat určité typy zbraní
  • dočasně uzavřít divadla a koncertní síně
  • vyhlásit ochranné a bezpečnostní zóny, kde je regulován pobyt osob
  • znemožnit přístup do některých departementů osobám, které by zde mařily výkon úřední moci
  • přijmout opatření na kontrolu médií a filmových a divadelních představení (neuplatňuje se)

Na základě výjimečného stavu také policie umožnila všem členům svého sboru nosit střelnou zbraň i mimo pracovní dobu. Příslušný pokyn již dostaly všechny jednotky. „Umožní to, aby policisté mimo službu byli neustále rezervní silou,“ řekl šéf policejních odborů Jean-Marc Bailleul. Policejní mluvčí Jerome Bonnet uvedl, že zbraň bude policistům sloužit k jejich ochraně a k ochraně veřejnosti. 

Francouzské národní shromáždění
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Identita teroristů zatím neznámá

Francouzští vyšetřovatelé stále nepotvrdili identitu teroristů, které policisté zastřelili během středečního téměř sedmihodinového zátahu v Paříži. Prokuratura zatím nezveřejnila, zda je mezi oběťmi domnívaný strůjce pařížských útoků Abdelhamid Abaaoud. Zprávy o jeho smrti přinesl list The Washington Post, policie ale ještě čeká na výsledky testů DNA.

Do středečního odpoledne provedly francouzské bezpečnostní složky v rámci zvláštního režimu více než 400 razií. Zadržely při nich 60 osob a desítky zbraní.

Abdelhamid Abaaoud
Zdroj: Reuters

 Jednou z těchto akcí byla i středeční policejní razie na pařížském předměstí Saint-Denis, kde policisté zneškodnili teroristickou buňku a zadrželi osm lidí. „Jde o sedm mužů a jednu ženu,“ oznámil francouzský prokurátor.

Přinejmenším dvě osoby při této operaci zahynuly a experti se stále snaží o jejich identifikaci. Podle některých médií by jedním z mrtvých mohl být údajný organizátor pátečního masakru Abdelhamid Abaaoud.

Posílené policejní jednotky ve Vatikánu
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Mějte se na pozoru v Římě a Milánu, varují Američané své turisty

Americké ministerstvo zahraničí varovalo, že potenciálním cílem teroristických útoků v oblasti Říma a Milána se může stát bazilika svatého Petra ve Vatikánu, milánská katedrála či operní dům La Scala. Rovněž jsou prý ohrožena místa jako kostely, synagogy, restaurace, divadla a hotely.

Lidé přicházející na středeční generální audienci papeže podstupují bezpečnostní prohlídku
Zdroj: Andrew Medichini/itálie/vatikán/bezpečnost/terorismus/generální/audience

Ve „výzvě týkající se bezpečnosti určené americkým občanům“ ambasáda USA v Římě píše, že „teroristické skupiny by mohly použít podobné metody jako nedávno v Paříži“. „Italské úřady si jsou vědomy toho, že takové hrozby existují,“ dodala ambasáda.

Italská televizní stanice jen několik hodin před zveřejněním této výzvy informovala, že americká FBI předala Italům informaci o možných cílech teroristických útoků, mezi kterými je bazilika svatého Petra a rovněž katedrála a opera v Miláně. Podle rozhlasové stanice RAI nicméně neexistují „žádné přímé náznaky konkrétních hrozeb“. Středeční generální audience proběhla na Svatopetrském náměstí bez jakéhokoli incidentu, papežova ochranka byla nicméně posílena. Po pařížských útocích bylo v Římě rozmístěno 700 vojáků.