Obama vyzval Rusko, aby se v Sýrii více zaměřilo na IS

Americký prezident Barack Obama vyzval Rusko, aby svou pozornost v Sýrii zaměřilo více na boj proti Islámskému státu (IS) a méně na podporu prezidenta Bašára Asada. Zároveň ale vyzdvihl roli Ruska při řešení krize v Sýrii a označil jej za konstruktivního partnera.

Obama označil za příhodnou reakci úterní slib ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko dopadne strůjce nedávné exploze ruského letounu nad Sinajským poloostrovem, a zintenzivnění ruských vzdušných úderů proti radikálům v Sýrii. „Pokud skutečně přesune svou pozornost a pozornost své armády na to, co je hlavní hrozbou - což je Islámský stát - pak to rádi vidíme,“ řekl Obama na okraj vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Manile.

„Rusové takto v několika posledních týdnech nejednali. Možná že teď, když vidí, že IS sundal jeden z jejich letounů při hrozném neštěstí, bude ta změna orientace pokračovat,“ poznamenal Obama.

Šéf Bílého domu potvrdil, že měl několik rozhovorů s Putinem minulý týden na summitu G20 v Turecku a předtím v sídle OSN v New Yorku. Podle agentury AFP uvítal roli Ruska v rozhovorech o ukončení krize v Sýrii a s poukazem na nedávná jednání ve Vídni o této otázce řekl, že Moskva byla „konstruktivním partnerem“ v úsilí o politickou transformaci Sýrie.

Politický geograf: Hlavním problémem v Sýrii je stále Asadův režim (zdroj: ČT24)

„Problémem bylo, že jejich počáteční vojenský vpád do Sýrie byl možná více zaměřen na podporu pana Asada a zacílen na umírněnou opozici, než aby cílil na ty lidi, kteří ohrožují nás, Evropu a Rusko,“ prohlásil Obama.

Rusko zahájilo nálety v Sýrii koncem září. Od počátku tvrdilo, že jeho hlavním cílem je Islámský stát, ale většina bomb dopadla na území kontrolovaná jinými skupinami bojujícími proti režimu ruského spojence Asada.

Nabírá dohoda mezi mocnostmi reálnějších obrysů?

Šéf Kremlu Vladimir Putin si přeje, aby Rusko a Francie vystupovaly při akcích v Sýrii jako spojenci v boji proti Islámskému státu. Podle politického geografa Michaela Romancova je nyní větší prostor mezi velmocemi, co se týče jejich shody v otázce vyřešení syrské krize. „Pokud se dokáží dohodnout na tom, že mají společného nepřítele a že proti němu mají vůli bojovat, tak budeme svědky široké spolupráce,“ uvedl Romancov.

Připomněl však jedním dechem, že případné uklidnění situace v Sýrii se dosud vždy zadrhlo na otázce budoucnosti Asadova režimu, jehož je Rusko podporovatelem, zatímco Západ chce dikátora odstavit od moci. „Tím hlavním problémem zůstává Asad. To on má na svědomí největší množství uprchlíků,“ zdůraznil Romancov.