Památky ohrožené Islámským státem dostanou ve Francii azyl

Památky, které ohrožuje na Blízkém východě Islámský stát (IS), budou mít ve Francii „právo na azyl“. Na půdě Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) to řekl francouzský prezident Francois Hollande.

„Právo na azyl platí pro lidi, ale platí stejně tak i pro umělecká díla, pro světové dědictví,“ uvedl Hollande na 70. valném shromáždění UNESCO.

Vytvoření útočiště pro památky ohrožené bojovými akcemi nebo záměrným ničením radikálů je podle něj součástí návrhu zákona o svobodě tvorby, který v současnosti projednává francouzský parlament.

Francouzští odborníci by měli podle Hollanda spolupracovat s historiky a archeology v postižených oblastech a pomoci jim přesunout ohrožené movité památky na bezpečná místa ve Francii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z prodeje památek financují radikálové bojové operace

Nedávno vyvolaly po celém světě rozhořčení zprávy o ničení kulturních památek členy organizace IS v Sýrii a v Iráku. Radikálové poškodili například archeologická naleziště v Hatře, Nimrúdu, Ninive či Chorsábádu a odstřelili i některé antické památky v Palmýře.

Vypálili rovněž knihovnu v severoiráckém Mosulu s řadou vzácných svazků. Množství movitých památek údajně prodali na černém trhu, aby mohli financovat své bojové operace.

Expert: Islamisté chtějí hlavně šokovat

Islamisté tvrdí, že jsou pro ně starověké památky pouhé modly. Zdůrazňují tak náboženské důvody. „Jakmile zaujetí přesáhne vyváženou míru, tak se někdy mění v nesnášenlivost, a tak mnohdy vede k tragickým důsledkům,“ upozornil předseda Českého národního komitétu ICOMOS Josef Štulc.

Podle něj jde ale hlavně o snahu šokovat – podobně jako v případě řezání hlav rukojmím. A zásadní význam má i touha po zisku. „Jsou to cenné věci, o něž má Západ zájem,“ uvedl Štulc.

Během uplynulých let zničili po celém světě řadu vzácných památek i další islamističtí radikálové. Například v roce 2001 odstřelili členové hnutí Taliban v Afghánistánu obří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu. V roce 2012 zničili islamisté v severomaliském Timbuktu čtrnáct hrobek svatých mužů súfismu.