Máme tu 420 radikálů, kteří jsou pro nás hrozbou, tvrdí německý šéf kriminalistů

V Německu žije asi 43 tisíc islamistů, z toho 420 by mohlo představovat bezpečnostní hrozbu. V interview pro deník Die Welt to prohlásil šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. Tomu, že by zemi hrozil bezprostřední útok, ale podle něj nic v současnosti nenasvědčuje. Bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) má za to, že by měla osmadvacítka zřídit společnou databázi pro sledování islamistů. Policie by také měla získat přístup k údajům o běžencích.

„V Německu zatím nelze snížit stupeň pohotovosti,“ řekl šéf BKA o bezpečnostní situaci v zemi, který ji po atentátech v Paříži hodnotí jako vážnou. „Radikální islamisté míří na západní cíle, také na spolkovou republiku. Jsme v situaci, kdy existuje závažné riziko, v této chvíli ale nemáme žádné indicie toho, že by existovaly konkrétní plány pro atentát,“ řekl deníku Münch.

Kriminalisté prý pozorně sledují německou islamistickou scénu, na které působí zejména vyznavači radikálního salafismu a navrátilci ze Sýrie. Ví o minimálně sedmdesátce lidí, kteří v Sýrii pobývali ve výcvikovém táboře teroristů nebo tam získali bojové zkušenosti. Podle něj jsou ale salafisté stejně nebezpeční jako lidé, kteří se zapojili do násilností na Blízkém východě, protože se snaží radikalizovat další muslimy. Propagandě salafistů podléhají podle Müncha stále mladší lidé.

Salafisté se snaží oslovit i běžence, kteří do Německa přicházejí. „Zatím ale nemáme žádné indicie, že by do Německa přijel nějaký terorista vydávající se za žadatele o azyl, který by zde chtěl provést atentát,“ upozornil Münch.

Jedenácti atentátům jsme v minulosti zabránili

Podle Müncha dostal BKA přes sto udání, že jsou mezi běženci lidé, kteří se zapojili do bojů v Sýrii a páchali válečné zločiny. Tato udání zpravidla přicházejí od ostatních uprchlíků. „Všechny ty případy prošetřujeme. Většinou se ale jedná o záměnu osob nebo o cílenou diskreditaci,“ řekl Münch. Kriminalisté podle něj vedou vyšetřování zhruba v desítce případů.

Münch také zdůraznil, že v Německu není bezpečnostní vakuum a že úřady používají všechny zákonem povolené prostředky k tomu, aby zajistily bezpečnost občanů. „Vyhodnocujeme situaci na základě aktuálních informací a aktuálního vývoje a děláme všechno pro to, aby k teroristickým útokům nedošlo. V minulosti se nám tak podařilo zabránit jedenácti atentátům,“ řekl šéf BKA.

Vydáno pod