Francie mobilizovala 115 tisíc vojáků a policistů, pátrá po dvou podezřelých

Francie po sérii atentátů mobilizovala k ochraně veřejnosti 115 tisíc policistů, četníků a vojáků. Policie podnikla v noci dalších 128 zátahů. Francie se nyní zaměřila na identifikaci dalších možných radikálů – tajné služby jich registrují 10,5 tisíce. Dva muži obvinění v Belgii z terorismu mezitím přiznali, že vyzvedli hlavního podezřelého po útocích na letišti. Francouzská policie podle AP pátrá ale ještě po jiném atentátníkovi.

Německá policie v pondělí zadržela sedm podezřelých v Alsdorfu, severovýchodně od Cách u hranic s Belgií. Všichni jsou cizinci. „Dostali jsme informace, že se jeden z lidí hledaných v souvislosti s Paříží zřejmě pohybuje v naší oblasti,“ podotkl mluvčí cášské policie.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ale později uvedl, že zatčení nesouviselo přímo s atentáty ve Francii. Všichni zadržení byli nakonec propuštěni.

Svědkyně prý poznala hledaného atentátníka

Podle serveru Spiegel Online zasahovala policie na základě informací od svědkyně, která se domnívala, že v obchodě poznala šestadvacetiletého Salaha Abdeslama, jenž údajně pronajal vůz, který k pařížskému klubu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky.

Abdeslam se zhruba před dvěma měsíci v Německu pohyboval, policie ho kontrolovala poblíž Pasova, když přejížděl do Rakouska. Tehdy policistům sdělil, že do alpské země jede na dovolenou. Policie uvedla, že v té době ještě nebyly žádné indicie toho, že by měl Abdeslam nějaké kontakty s teroristy.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Dva muži zadržovaní v Belgii mezitím přiznali, že v sobotu brzy ráno přijeli do Francie Salaha vyzvednout. Oba jsou obviněni z teroristického útoku a spiknutí, jakoukoli účast na útocích ale popírají - prý jen přijeli kolem čtyř hodin ráno vyzvednout kamaráda a odvézt ho do Bruselu.

V Paříži se našlo Abdeslamovo auto

V Paříži byl mezitím nalezen automobil značky Renault Clio, který si Abdeslam pronajal a který byl registrován v Belgii. 

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Podle francouzských médií se atentátníci skrývali v Bobigny – na severovýchodním předměstí francouzské metropole. Třípodlažní dům v klidné obytné čtvrti v noci prohledala policie. V Bobigny se uskutečnila razie také v noci na pondělí, žije zde část rodiny jednoho z útočníků.

Podle francouzského kanálu BFM TV si Abdeslam, který žil před útoky v Bruselu, pronajal dva pokoje v Alfortville poblíž Paříže. Policie už místo prohledala – podle ní se zde zdržovaly nejméně dvě osoby.

Magazín Le Point zveřejnil videozáznam, který byl údajně v pokojích pořízen. Na snímcích jsou na konferenčním stolku patrné injekční stříkačky a tubusy. Magazín spekuluje, že teroristé tyto předměty použili k přípravě sebevražedných opasků s trhavinami či aplikaci drog.

Satirický časopis Charlie Hebdo, na jehož redakci rovněž útočili v lednu radikálové, reagoval v novém čísle na atentáty. „Oni mají zbraně, my máme šampaňské!“ říká v překladu obálka.

Nejasnosti kolem teroru u Stade de France, syrský pas možná patří zabitému vojákovi

Podle premiéra Manuela Vallse zatím není jasné, co se přesně stalo u stadionu Stade de France, kde se nacházel i prezident Francois Hollande. Útočit mohly dvě či tři skupiny atentátníků, sdělil Valls. Někteří z nich prý mohli uniknout.

U stadionu byla nalezena tři těla sebevražedných atentátníků. Jedním z nich byl Bilal Hadfi, dalším pak Ahmad Muhammad. Podle informací AFP může jeho pas patřit syrskému vojákovi, který byl zabit před několika měsíci. Dotyčný se měl narodit 10. září 1990 v syrském Idlíbu. 

Identita třetího útočníka ze Stade de France není známa. Některá média s odvoláním na nejmenované vyšetřovatele uvedla, že se atentátníci na stadion pokoušeli dostat, ale nepodařilo se jim to. Jako důvody jsou zmiňovány nezakoupené lístky či zásah ostrahy, která si všimla opasku s trhavinou.

Paříž po útocích
Zdroj: Tolga Akmen/ČTK/ZUMA

Některé oběti stále nemají jméno

Nejkrvavější byl útok na koncertní síň Bataclan, kde teroristé zabili 89 lidí. Další lidé pak zahynuli při útoku na restaurace a kavárny. Celkem si atentáty vyžádaly 129 mrtvých a přes 350 zraněných. Podle Vallse se stále nepodařilo několik těl identifikovat.

K atentátům ve francouzské metropoli se přihlásil Islámský stát (IS). Ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil, že rozsáhlé zátahy proti podezřelým islámským radikálům, pašerákům zbraní či jiným osobám, které brojí proti hodnotám republiky, budou pokračovat.

Jen v noci na pondělí podnikly bezpečnostní jednotky 168 domovních prohlídek, při nichž zadržely 23 lidí a nalezly 31 zbraní. Razie se konají na základě podmínek, které umožňuje výjimečný stav.