Krejčíř je sice vinen už od srpna, výši trestu se ale dozví až v únoru

Soud v Jihoafrické republice znovu odročil vynesení trestu nad Čechem Radovanem Krejčířem za pokus o vraždu a únos a za pokus o držení drog. Verdikt v případu má padnout 22. února 2016. Krejčíř byl shledán vinným ze zmíněných činů už na konci srpna.

Soud v Johannesburgu měl rozhodovat o výši trestu pro Krejčíře a dalších pět spoluobviněných od úterý do čtvrtka 19. listopadu. Souzeni jsou v případu únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl.

Krejčíř je v Jihoafrické republice obžalován hned v několika různých případech, toto je ale vůbec první, v němž byl v této zemi odsouzen. Rozhodování o výši trestu ale bylo odročeno v září, v říjnu a nově i teď. Soudce Colin Lamont přitom před úterním stáním varoval, že další odklady v případu již nebude tolerovat.

Krejčíř mění obhájce, nový neměl čas se připravit

Důvodem k předchozím odročením soudu byl mimo jiné údajný špatný zdravotní stav Krejčířovy obhájkyně. Ta nyní oznámila předsedajícímu soudci Lamontovi, že nebude Krejčíře již dále zastupovat. Nový obhájce uprchlého Čecha následně soudu řekl, že neměl dostatek času se se svým klientem na jednání připravit.

Soudní stání, které začalo za Krejčířovy přítomnosti v 10:00 místního času (9:00 SEČ), se konalo za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. Ta byla mimo jiné reakcí na zářijový zmařený Krejčířův pokus o útěk z vězení.

  • Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.
Vydáno pod