Maďarsko se může soudit kvůli uprchlickým kvótám

Maďarská vláda může u Evropského soudního dvora napadnout unijní plán na přerozdělení uprchlíků podle kvót, rozhodl tamní parlament. Maďarsko proti povinným kvótám hlasovalo společně s Českem a Slovenskem. Premiér Viktor Orbán po pařížských útocích opět varoval, že se mezi uprchlíky mohou skrývat teroristé. Organizace OSN mezitím zdůrazňuje, že sami běženci utíkají před terorismem.

Vedoucí politici EU v září schválili povinné kvóty pro rozdělení 120 tisíc migrantů mezi členské státy do roku 2017. Když vyšlo najevo, že se někteří z pařížských atentáníků zřejmě dostali do EU v rámci uprchlické vlny, řada politiků znovu vyjadřuje odpor ke kvótám. „Dokud bude tato vláda dýchat, nebude žádných kvót a nevezmeme zpět žádné migranty,“ zdůraznil v pondělí Orbán.

Orbán zdůraznil právo na sebeobranu

Podle něj jsou kvóty nebezpečné, protože se tak může terorismus rozšířit po celé Evropě. „Ve světle tohoto teroristického útoku (v Paříži) Brusel nemůže zpochybňovat právo členských států (EU) na sebeobranu,“ řekl maďarský premiér.

Soudit se chce i Slovensko. Podle premiéra Roberta Fica plánuje v žalobě zpochybnit pravomoc členských států Unie přijmout takové rozhodnutí na základě většinového hlasování. Fico stejně jako Orbán po pařížských útocích zdůrazňoval, že migrační vlna přináší značné bezpečnostní hrozby.

Viktor Orbán
Zdroj: Reuters

Kvóty odmítá i Polsko, které je předtím odsouhlasilo

Ani Varšavě se kvóty nezamlouvají. „Námi kritizované rozhodnutí Rady EU o rozdělení uprchlíků a přistěhovalců do všech zemí EU mají stále statut zavazujícího práva EU. Avšak kvůli tragickým událostem v Paříži nevidíme politické možnosti jeho splnění. Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou,“ napsal designovaný ministr pro evropské záležitosti Konrad Szymański na serveru wPolityce.pl.

Před pomstou uprchlíkům varoval před pár dny šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který zdůrazňoval, že v Paříži zabíjeli zločinci, nikoli utečenci. Z reakce evropských států má strach i OSN.

„Obáváme se reakce některých států, které mohou ukončit stávající programy, zrušit své závazky ke zvládnutí uprchlické krize či navrhnout stavbu dalších (pohraničních) bariér,“ podotkla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Melissa Flemingová. „Jsme hluboce znepokojeni jazykem, který hromadně démonizuje uprchlíky. To je nebezpečné, neboť to přispívá ke xenofobii a strachu,“ dodala.

Uprchlíci v Německu
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Merkelová volá po soudržné společnosti

Německá kancléřka Angela Merkelová pak prohlásila, že po útocích v Paříži je nutné dělat všechno pro zachování soudržnosti společnosti. Připomněla také, že běženci utíkají před stejným druhem násilí, jaké se odehrálo v Paříži. „Proto děkuji všem, kteří se dobrovolně i pracovně angažují v pomoci (uprchlíkům),“ konstatovala kancléřka.